Rybí kousky zapečené s bramborovou kaší
Ingredience
Brambory |
5 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Estragon |
50 g |
Máslo čerstvé |
115 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Noilly Prat |
250 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
50 g |
Šalotka |
4 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
500 ml |
Sůl mořská |
2 kávová lžička |
Treska aljašská |
800 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
250 ml |
Vývar rybí |
500 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dobře umyté brambory vaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl, horké mléko a žloutky.
- Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme a přecedíme přes jemné síto.
- Rybí maso nakrájíme na malé, stejně velké kousky, které osolíme, opepříme, a smícháme s rybím krémem. Přidáme citrónovou šťávu, estragon a petrželku. Směs nalijeme do zapékací mísy, aby se uchovala šťáva vytékající ze syrové ryby a maso neztratilo chuť.
- Na rybí směs navrstvíme bramborovou kaši a pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut dozlatova.
- Podáváme s hráškem, špenátem nebo zeleninovým salátem.