Rybí kousky zapečené s bramborovou kaší

Ingredience


Brambory 5 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Estragon 50 g
Máslo čerstvé 115 g
Mléko polotučné 100 ml
Noilly Prat 250 ml
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 50 g
Šalotka 4 ks
Smetana 33% (šlehačka) 500 ml
Sůl mořská 2 kávová lžička
Treska aljašská 800 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 250 ml
Vývar rybí 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře umyté brambory vaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl, horké mléko a žloutky.
  2. Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme a přecedíme přes jemné síto.
  3. Rybí maso nakrájíme na malé, stejně velké kousky, které osolíme, opepříme, a smícháme s rybím krémem. Přidáme citrónovou šťávu, estragon a petrželku. Směs nalijeme do zapékací mísy, aby se uchovala šťáva vytékající ze syrové ryby a maso neztratilo chuť.
  4. Na rybí směs navrstvíme bramborovou kaši a pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut dozlatova.
  5. Podáváme s hráškem, špenátem nebo zeleninovým salátem.