Pečené hřebenatky na rizotu s topinambury

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Hřebenatka 8 ks
Máslo čerstvé 100 g
Ocet Sherry 50 ml
Olej olivový 8 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže Arborio 200 g
Smetana 12% (konzumní) 100 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 25 g
Topinambury 200 g
Vývar drůbeží 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kastrolu na 4 lžíce rozehřátého olivového oleje nasypeme rýži a mícháme ji 2-3 minuty, až se olej do rýže vstřebá. Za stálého míchání postupně do rýže přiléváme drůbeží vývar a vaříme 25-30 minut, dokud všechen vývar nespotřebujeme a rýže nezměkne.
  2. Mezitím nakrájíme na plátky umyté topinambury (neloupeme je), které opékáme na polovině másla, dokud nezměknou. K topinamburům přidáme smetanu a za občasného míchání vaříme, dokud se její objem nesníží o polovinu. Dáváme pozor, aby se smetana nepřichytila ke dnu.
  3. Topinambury rozmixujeme a vmícháme spolu se zbývající polovinou másla a nastrouhaným parmezánem do rýže. Podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Velké hřebenatky rozkrájíme každou na 3 kusy a opékáme je na druhé polovině olivového oleje minutu z každé strany. Když jsou středně propečené, položíme je na rizoto.
  5. Do pánve se silným dnem nasypeme cukr. Ten opatrně zahříváme, dokud nevznikne zlatý karamel. Vmícháme do něho sherry ocet a svaříme na hustý sirup, kterým rizoto před podáváním pokapeme.