Jehněčí na česneku s kuskusem

Ingredience


Celer řapíkatý 1 ks
Česnek medvědí 50 g
Cibulka jarní 5 ks
Cuketa 1 ks
Jehněčí krkovice 1 kg
Lilek 1 ks
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 4 polévková lžíce
Rajčata 2 ks
Sůl 1 špetka
Víno bílé 300 ml
Česnek medvědí 50 g
Cibulka jarní 2 ks
Kuskus 300 g
Máslo čerstvé 50 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso z jehněte pokrájíme na menší kousky a osolíme. Potřeme ho olivovým olejem. Připravíme zapékací misku, do které vložíme kousky masa. Jarní cibulky nakrájíme nadrobno a medvědí česnek nasekáme. Obojí přidáme k jehněčím kouskům, vše zalijeme bílým vínem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu s masem vložíme do trouby a pečeme 60 minut. Oškrábeme mrkev, omyjeme cuketu, lilek, celer a rajčata. Přidáme k masu. Podle potřeby podléváme vodou a vínem a pečeme přikryté poklicí, dokud maso nezměkne. Krátce před dopečením odkryjeme poklici, aby se na masu udělala křupavá kůrka. Péci můžeme také velmi pozvolna na 100 °C, potom bude maso hotové po pěti hodinách pečení.
  2. Kuskus povaříme ve vodě. Mrkev a petržel oškrábeme a nastrouháme na struhadle na hoblinky. Ty restujeme na másle. Kuskus promícháme a přidáme k němu orestovanou zeleninu a nasekaný medvědí česnek. Zakapeme olivovým olejem.