Jehněčí na česneku s kuskusem
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek medvědí |
50 g |
Cibulka jarní |
5 ks |
Cuketa |
1 ks |
Jehněčí krkovice |
1 kg |
Lilek |
1 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
300 ml |
Česnek medvědí |
50 g |
Cibulka jarní |
2 ks |
Kuskus |
300 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso z jehněte pokrájíme na menší kousky a osolíme. Potřeme ho olivovým olejem. Připravíme zapékací misku, do které vložíme kousky masa. Jarní cibulky nakrájíme nadrobno a medvědí česnek nasekáme. Obojí přidáme k jehněčím kouskům, vše zalijeme bílým vínem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu s masem vložíme do trouby a pečeme 60 minut. Oškrábeme mrkev, omyjeme cuketu, lilek, celer a rajčata. Přidáme k masu. Podle potřeby podléváme vodou a vínem a pečeme přikryté poklicí, dokud maso nezměkne. Krátce před dopečením odkryjeme poklici, aby se na masu udělala křupavá kůrka. Péci můžeme také velmi pozvolna na 100 °C, potom bude maso hotové po pěti hodinách pečení.
- Kuskus povaříme ve vodě. Mrkev a petržel oškrábeme a nastrouháme na struhadle na hoblinky. Ty restujeme na másle. Kuskus promícháme a přidáme k němu orestovanou zeleninu a nasekaný medvědí česnek. Zakapeme olivovým olejem.