Králík podávaný s chřestem

Ingredience


Celer bulvový 1 ks
Chřest bílý 500 g
Chřest zelený 500 g
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Králičí stehna 4 ks
Likér bezinkový 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Mrkev kořen 2 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomeranče 1 ks
Rozmarýn čerstvý 50 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 500 ml
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Pepř bílý 1 špetka
Pomeranče 0.5 ks
Smetana 16% (pochoutková) 400 ml
Sůl 1 špetka
Víno růžové 100 ml
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jednu mrkev a celer oškrábeme a rozkrájíme na špalíčky. Zeleninovými špalíčky a snítkami rozmarýnu prošpikujeme králičí stehna. Osolíme je, opepříme a opečeme na oleji.
  2. Přichystáme kastrol a zbylou mrkev v něm orestujeme na másle. Maso potom zalijeme bylinkovým likérem, flambujeme a pak vložíme do kastrolu k mrkvi.
  3. Předehřejeme troubu na 180 °C a pekáč s masem do ní vložíme. Pečeme hodinu dokud maso není měkké. Než maso budeme podávat, přidáme k němu kousek másla.
  4. Do osolené vody přidáme kolečka citronu, šťávu z jednoho pomeranče a cukr. 5 minut vaříme, pak přidáme bílý chřest a dál vaříme 2 minuty, později přidáme ještě zelený chřest a vaříme ještě 2 minuty.
  5. Připravíme omáčku. Oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na kousky. Osolíme, osladíme a přilijeme šťávu z poloviny pomeranče. Opepříme, přilijeme růžové víno a stejné množství vody a přidáme dužinu z poloviny pomeranče nakrájenou na kousky. Vaříme, než mrkev změkne. Pak ztlumíme var a vlijeme smetanu. Připravíme mixér a omáčku rozmixujeme úplně dohladka.
  6. Králíka servírujeme s chřestem a přelijeme mrkvovou omáčkou.