Králík podávaný s chřestem
Ingredience
Celer bulvový |
1 ks |
Chřest bílý |
500 g |
Chřest zelený |
500 g |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Králičí stehna |
4 ks |
Likér bezinkový |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
1 ks |
Rozmarýn čerstvý |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
500 ml |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř bílý |
1 špetka |
Pomeranče |
0.5 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
400 ml |
Sůl |
1 špetka |
Víno růžové |
100 ml |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jednu mrkev a celer oškrábeme a rozkrájíme na špalíčky. Zeleninovými špalíčky a snítkami rozmarýnu prošpikujeme králičí stehna. Osolíme je, opepříme a opečeme na oleji.
- Přichystáme kastrol a zbylou mrkev v něm orestujeme na másle. Maso potom zalijeme bylinkovým likérem, flambujeme a pak vložíme do kastrolu k mrkvi.
- Předehřejeme troubu na 180 °C a pekáč s masem do ní vložíme. Pečeme hodinu dokud maso není měkké. Než maso budeme podávat, přidáme k němu kousek másla.
- Do osolené vody přidáme kolečka citronu, šťávu z jednoho pomeranče a cukr. 5 minut vaříme, pak přidáme bílý chřest a dál vaříme 2 minuty, později přidáme ještě zelený chřest a vaříme ještě 2 minuty.
- Připravíme omáčku. Oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na kousky. Osolíme, osladíme a přilijeme šťávu z poloviny pomeranče. Opepříme, přilijeme růžové víno a stejné množství vody a přidáme dužinu z poloviny pomeranče nakrájenou na kousky. Vaříme, než mrkev změkne. Pak ztlumíme var a vlijeme smetanu. Připravíme mixér a omáčku rozmixujeme úplně dohladka.
- Králíka servírujeme s chřestem a přelijeme mrkvovou omáčkou.