Olihně dušené na víně s rajčaty a bramborami
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Brambory rané |
450 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule červená |
1 ks |
Citrony |
2 ks |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olihně |
1.5 kg |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rajčata soudková |
0.5 kg |
Sůl mořská |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Olihně nakrájíme na kousky dlouhé 2,5 cm, omyté citrony nakrájíme na půlkolečka, oloupaný česnek a červenou cibuli nakrájíme nadrobno, malé nové brambory důkladně umyté kartáčkem a rajčata překrájíme na půlky. Najemno nasekáme petrželovou nať s hladkými listy.
- Olihně, citrony, bobkové listy a petrželku smícháme v míse, zalijeme vínem, osolíme, opepříme a necháme v chladnu několik hodin marinovat.
- Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět v hrnci s rozehřátým olivovým olejem. Z olihní slijeme a odložíme marinádu. Olihně přidáme k cibuli, zamícháme a opékáme 2 minuty, přidáme rajčata a pečeme dalších 5 minut. Odstraníme citrony a do hrnce přilijeme marinádu. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni 2 hodiny, přidáme brambory a dusíme ještě 30 minut. Osolíme, opepříme a podáváme.