Bramborový gratin se sýrem
Ingredience
Ančovička - filety |
2 ks |
Brambory |
900 g |
Česnek |
2 stroužek |
Máslo čerstvé |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
600 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Gruyére |
125 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vrstvách je urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
- V kastrůlku přivedeme k varu smetanu smíchanou s muškátovým oříškem a rozpůlenými stroužky česneku. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ančovičky.
- Smetanou zalijeme brambory a povrch poklademe kousky másla. Mísu přikryjeme alobalem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme asi 70 minut.
- 10 minut před koncem pečení alobal odstraníme a gratin dopečeme dozlatova.
- Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k různě upraveným masům.