Bramborový gratin se sýrem

Bramborový gratin se sýrem - obrázek

Ingredience


Ančovička - filety 2 ks
Brambory 900 g
Česnek 2 stroužek
Máslo čerstvé 50 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 600 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Gruyére 125 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vrstvách je urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
  2. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu smíchanou s muškátovým oříškem a rozpůlenými stroužky česneku. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ančovičky.
  3. Smetanou zalijeme brambory a povrch poklademe kousky másla. Mísu přikryjeme alobalem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme asi 70 minut.
  4. 10 minut před koncem pečení alobal odstraníme a gratin dopečeme dozlatova.
  5. Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k různě upraveným masům.