Špíz z vepřové panenky

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 4 ks
Feferony 1 ks
Olej sezamový 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Paprika zelená 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 50 g
Slanina vepřová 150 g
Sůl 1 špetka
Vepřová panenka 400 g
Brambory 400 g
Olej slunečnicový 100 ml
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Paprika bílá 2 ks
Paprika červená 1 ks
Paprika mletá pálivá 1 špetka
Paprika mletá sladká 1 špetka
Paprika žlutá 1 ks
Rajčata 1 ks
Sůl 1.5 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou panenku rozkrájíme na plátky a ty ještě rozdělíme na čtyři díly. Maso opepříme a osolíme. Zakapeme sezamovým olejem. Stroužky česneku oloupeme a nasekáme nadrobno. Nadrobno nakrájíme feferonku a nasekáme petrželku. Oloupeme si cibuli a rozdělíme ji na jednotlivé lodičky. Omyté papriky pokrájíme na středně velké kousky. Na plátky pokrájíme slaninu.
  2. Brambory pokrájíme na plátky a usmažíme je na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Poklademe na ubrousek a vysajeme z bramborových plátků tuk a odložíme je stranou.
  3. Přichystáme si grilovací jehly. Napichujeme na ně střídavě maso, papriku, cibuli, slaninu, lehce potřeme olejem a grilujeme.
  4. Na závěr si připravíme přílohu. Jednu bílou papriku, oloupanou cibuli, nakrájenou na kousky a rajče rozkrájíme na kousky, podusíme jako na lečo. Odložíme si směs na lečo stranou. Druhou cibuli oloupeme a nasekáme na kousky. Omyjeme červenou a žlutou papriku a nakrájíme na proužky. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na plátky. Všechnu zeleninu orestujeme. Posypeme sladkou a pálivou paprikou a posolíme. Zeleninovou směs promícháme s usmaženými bramborovými lupínky. Servírujeme se špízem.