Špíz z vepřové panenky
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
4 ks |
Feferony |
1 ks |
Olej sezamový |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Vepřová panenka |
400 g |
Brambory |
400 g |
Olej slunečnicový |
100 ml |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Paprika bílá |
2 ks |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika mletá pálivá |
1 špetka |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Paprika žlutá |
1 ks |
Rajčata |
1 ks |
Sůl |
1.5 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřovou panenku rozkrájíme na plátky a ty ještě rozdělíme na čtyři díly. Maso opepříme a osolíme. Zakapeme sezamovým olejem. Stroužky česneku oloupeme a nasekáme nadrobno. Nadrobno nakrájíme feferonku a nasekáme petrželku. Oloupeme si cibuli a rozdělíme ji na jednotlivé lodičky. Omyté papriky pokrájíme na středně velké kousky. Na plátky pokrájíme slaninu.
- Brambory pokrájíme na plátky a usmažíme je na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Poklademe na ubrousek a vysajeme z bramborových plátků tuk a odložíme je stranou.
- Přichystáme si grilovací jehly. Napichujeme na ně střídavě maso, papriku, cibuli, slaninu, lehce potřeme olejem a grilujeme.
- Na závěr si připravíme přílohu. Jednu bílou papriku, oloupanou cibuli, nakrájenou na kousky a rajče rozkrájíme na kousky, podusíme jako na lečo. Odložíme si směs na lečo stranou. Druhou cibuli oloupeme a nasekáme na kousky. Omyjeme červenou a žlutou papriku a nakrájíme na proužky. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na plátky. Všechnu zeleninu orestujeme. Posypeme sladkou a pálivou paprikou a posolíme. Zeleninovou směs promícháme s usmaženými bramborovými lupínky. Servírujeme se špízem.