Koláč s borůvkami a drobenkou

Ingredience


Borůvky 0.5 l
Cukr krystal 3 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Droždí 50 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 2.5 dl
Mouka polohrubá 0.5 kg
Sůl 2 kávová lžička
Tuk Hera jedlý 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme, důkladně propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme je okapat. Jedno vajíčko rozšleháme v misce.
  2. V míse z teplého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě odpočinout. Pak přisypeme všechnu mouku mimo dvou lžic, sůl, tuk a zbylá vejce a vařečkou vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
  3. Na drobenku smícháme v míse 2 lžíce polohrubé mouky, moučkový cukr a máslo.
  4. Plech si vyložíme pečicím papírem, vykynuté těsto rozválíme a přeneseme na pečicí papír. U těsta vytvarujeme vyšší okraje, posypeme ho borůvkami, pocukrujeme, posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  5. Koláč pečeme 20 až 30 minut ve středně vyhřáté troubě.