Koláč s borůvkami a drobenkou
Ingredience
Borůvky |
0.5 l |
Cukr krystal |
3 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Droždí |
50 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Mouka polohrubá |
0.5 kg |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tuk Hera jedlý |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Borůvky pečlivě přebereme, důkladně propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme je okapat. Jedno vajíčko rozšleháme v misce.
- V míse z teplého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě odpočinout. Pak přisypeme všechnu mouku mimo dvou lžic, sůl, tuk a zbylá vejce a vařečkou vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
- Na drobenku smícháme v míse 2 lžíce polohrubé mouky, moučkový cukr a máslo.
- Plech si vyložíme pečicím papírem, vykynuté těsto rozválíme a přeneseme na pečicí papír. U těsta vytvarujeme vyšší okraje, posypeme ho borůvkami, pocukrujeme, posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Koláč pečeme 20 až 30 minut ve středně vyhřáté troubě.