Nudle podávané s omáčkou ze smržů

Ingredience


Mouka pšeničná hrubá 250 g
Sůl 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 4 ks
Houbové koření 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 100 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 50 g
Rajčata Cherry 8 ks
Šalotka 1 ks
Smetana 16% (pochoutková) 400 ml
Smrže čerstvé 200 g
Smrže sušené 200 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z hrubé mouky, vajec, soli a lžíce vody vypracujeme těsto na nudle. Rozválíme na válu a necháme oležet, dokud mírně neoschne. Potom z něj krájíme nudle žádané velikosti a tvaru. Připravíme omáčku ze smržů: přivedeme k varu vodu, do níž vložíme sušené smrže, okořeníme houbovým kořením a přikryté pokličkou vaříme, dokud houby nezměknou. Poté k nim přilijeme smetanu.
  2. Čerstvé smrže rozkrájíme na menší kousky, posolíme a popepříme, lehce zakapeme olejem, necháme odstát. Šalotku posekáme na jemno, poté vložíme na pánev s rozpálenou směsí oleje a másla. Počkáme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme nakrájené čerstvé houby a zprudka restujeme. Orestované smrže přidáme k uvařeným a dochuceným smetanou. Několik orestovaných smržů odložíme stranou, abychom mohli jídlo ozdobit. Pokrm dochutíme solí i pepřem. Připravené nudle vaříme ve vroucí vodě "na skus", tedy asi 4 minuty. Poté je odstavíme z plotny a necháme ve vodě 2 minuty dojít, následně z nich slijeme vodu.
  3. Nudle vložíme na pánev s rozpuštěnou směsí másla a oleje, přidáme nadrobno rozsekanou petrželku, orestujeme.
  4. Nudle servírujeme společně se smržovou omáčkou, přizdobíme cherry rajčátky.