Nudle podávané s omáčkou ze smržů
Ingredience
Mouka pšeničná hrubá |
250 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
4 ks |
Houbové koření |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Rajčata Cherry |
8 ks |
Šalotka |
1 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
400 ml |
Smrže čerstvé |
200 g |
Smrže sušené |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Z hrubé mouky, vajec, soli a lžíce vody vypracujeme těsto na nudle. Rozválíme na válu a necháme oležet, dokud mírně neoschne. Potom z něj krájíme nudle žádané velikosti a tvaru. Připravíme omáčku ze smržů: přivedeme k varu vodu, do níž vložíme sušené smrže, okořeníme houbovým kořením a přikryté pokličkou vaříme, dokud houby nezměknou. Poté k nim přilijeme smetanu.
- Čerstvé smrže rozkrájíme na menší kousky, posolíme a popepříme, lehce zakapeme olejem, necháme odstát. Šalotku posekáme na jemno, poté vložíme na pánev s rozpálenou směsí oleje a másla. Počkáme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme nakrájené čerstvé houby a zprudka restujeme. Orestované smrže přidáme k uvařeným a dochuceným smetanou. Několik orestovaných smržů odložíme stranou, abychom mohli jídlo ozdobit. Pokrm dochutíme solí i pepřem. Připravené nudle vaříme ve vroucí vodě "na skus", tedy asi 4 minuty. Poté je odstavíme z plotny a necháme ve vodě 2 minuty dojít, následně z nich slijeme vodu.
- Nudle vložíme na pánev s rozpuštěnou směsí másla a oleje, přidáme nadrobno rozsekanou petrželku, orestujeme.
- Nudle servírujeme společně se smržovou omáčkou, přizdobíme cherry rajčátky.