Polévka z prolisovaných vařených brambor
Ingredience
Chléb konzumní |
3 krajíc |
Cibulka jarní |
30 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Olej slunečnicový |
1.5 polévková lžíce |
Polévkové koření Maggi |
1 kávová lžička |
Pórek |
30 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Brambory |
500 g |
Voda pitná |
7 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chleba nakrájíme na kostičky, které osmažíme dozlatova v pánvi na rozpáleném oleji, poté dáme kapat na ubrousek. Omyté brambory uvaříme ve slupce ve vodě. Ještě teplé oloupeme a jemně nastrouháme nebo prolisujeme. Dáme je do hrnce, přilijeme mléko a dobře je rozkvedláme. Postupně za stálého míchání přilijeme teplou vodu, přidáme kmín, sůl, polévkové koření Maggi a polévku přivedeme k varu. Poté ji pomalu povaříme 7-10 minut.
- Mezitím si omyjeme a nakrájíme čerstvou pórkovou nať a nať z jarní cibulky. V pánvi si rozpustíme máslo a nať krátce, za stálého míchání osmažíme dorůžova.
- Do hotové polévky ke konci vaření přimícháme zeleninovou nať. Na talíře rozdělíme osmažený chléb a podáváme.