Polévka z prolisovaných vařených brambor

Ingredience


Chléb konzumní 3 krajíc
Cibulka jarní 30 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 2.5 dl
Olej slunečnicový 1.5 polévková lžíce
Polévkové koření Maggi 1 kávová lžička
Pórek 30 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Brambory 500 g
Voda pitná 7 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chleba nakrájíme na kostičky, které osmažíme dozlatova v pánvi na rozpáleném oleji, poté dáme kapat na ubrousek. Omyté brambory uvaříme ve slupce ve vodě. Ještě teplé oloupeme a jemně nastrouháme nebo prolisujeme. Dáme je do hrnce, přilijeme mléko a dobře je rozkvedláme. Postupně za stálého míchání přilijeme teplou vodu, přidáme kmín, sůl, polévkové koření Maggi a polévku přivedeme k varu. Poté ji pomalu povaříme 7-10 minut.
  2. Mezitím si omyjeme a nakrájíme čerstvou pórkovou nať a nať z jarní cibulky. V pánvi si rozpustíme máslo a nať krátce, za stálého míchání osmažíme dorůžova.
  3. Do hotové polévky ke konci vaření přimícháme zeleninovou nať. Na talíře rozdělíme osmažený chléb a podáváme.