Lívance z kynutého těsta s borůvkami

Ingredience


Borůvky 250 g
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Droždí 5 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 4 dl
Mouka pšeničná hladká 250 g
Olej stolní 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme, pak je důkladně v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  2. V polovině mléka rozšleháme rozdrobené droždí, lžíci moučkového cukru, trochu soli, rozpuštěné máslo, vejce a mouku. Pak do mísy k směsi přilijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout tak dlouho, až má dvojnásobný objem.
  3. V pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme olej a na něm smažíme z obou stran dozlatova malé lívance, které ještě před smažením posypeme částí borůvek.
  4. Upečené lívance posypeme zbylými borůvkami a moučkovým cukrem a podáváme.