Lívance z kynutého těsta s borůvkami
Ingredience
Borůvky |
250 g |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Droždí |
5 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
4 dl |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Olej stolní |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Borůvky pečlivě přebereme, pak je důkladně v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- V polovině mléka rozšleháme rozdrobené droždí, lžíci moučkového cukru, trochu soli, rozpuštěné máslo, vejce a mouku. Pak do mísy k směsi přilijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout tak dlouho, až má dvojnásobný objem.
- V pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme olej a na něm smažíme z obou stran dozlatova malé lívance, které ještě před smažením posypeme částí borůvek.
- Upečené lívance posypeme zbylými borůvkami a moučkovým cukrem a podáváme.