Citronovo-žloutkový dort

Ingredience


Citronová šťáva 80 ml
Cukr krupice 180 g
Cukr moučkový 30 g
Listové těsto 300 g
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vejce slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Listové těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dortovou formu. Pokryjeme alobalem a zatížíme (např. keramickými kuličkami), pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 minut, potom odstraníme zátěž a pečeme ještě 5 minut.
  2. V míse ušleháme vejce, žloutky a krupicový cukr, přidáme šlehačku a vmícháme citronovou šťávu. Šleháme metlou do zhoustnutí, potom náplň nalijeme na korpus a pečeme hodinu na 150 stupňů. Necháme vychladnout, až náplň ztuhne, poté posypeme moučkovým cukrem a podáváme s kopečkem zakysané smetany.