Citronovo-žloutkový dort
Ingredience
Citronová šťáva |
80 ml |
Cukr krupice |
180 g |
Cukr moučkový |
30 g |
Listové těsto |
300 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Listové těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dortovou formu. Pokryjeme alobalem a zatížíme (např. keramickými kuličkami), pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 minut, potom odstraníme zátěž a pečeme ještě 5 minut.
- V míse ušleháme vejce, žloutky a krupicový cukr, přidáme šlehačku a vmícháme citronovou šťávu. Šleháme metlou do zhoustnutí, potom náplň nalijeme na korpus a pečeme hodinu na 150 stupňů. Necháme vychladnout, až náplň ztuhne, poté posypeme moučkovým cukrem a podáváme s kopečkem zakysané smetany.