Bramboračka s podmáslím a ztracenými vejci

Ingredience


Brambory 400 g
Chléb konzumní 3 krajíc
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mléko - podmáslí 1 l
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 0.5 l
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plátky chleba nakrájíme na kostičky. V pánvi chleba nasucho osmažíme dozlatova. Kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
  2. Oloupeme, omyjeme a na kostky pokrájíme brambory. Dáme je do vody se solí a kmínem. Vaříme je přibližně 15-17 minut. Mezitím si v pánvi na 1 lžíci másla usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Když jsou brambory téměř měkké, jíšku přimícháme a vaříme 2-3 minuty. Když je jíška rozvařená, přimícháme vyšlehané podmáslí. Pomalu vaříme další 2-3 minuty.
  3. Do polévky opatrně rozklepneme postupně 4 vejce a vaříme je 4 minuty. Bílek bude uvařený, ale žloutek uvnitř zůstane tekutý. Nakonec opatrně přimícháme 1.5 lžíce másla, pokrájený kopr, podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Na talíře rozdělíme osmažené kostičky chleba, zalijeme je polévkou a hned podáváme.