Bramboračka s podmáslím a ztracenými vejci
Ingredience
Brambory |
400 g |
Chléb konzumní |
3 krajíc |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mléko - podmáslí |
1 l |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
0.5 l |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plátky chleba nakrájíme na kostičky. V pánvi chleba nasucho osmažíme dozlatova. Kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- Oloupeme, omyjeme a na kostky pokrájíme brambory. Dáme je do vody se solí a kmínem. Vaříme je přibližně 15-17 minut. Mezitím si v pánvi na 1 lžíci másla usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Když jsou brambory téměř měkké, jíšku přimícháme a vaříme 2-3 minuty. Když je jíška rozvařená, přimícháme vyšlehané podmáslí. Pomalu vaříme další 2-3 minuty.
- Do polévky opatrně rozklepneme postupně 4 vejce a vaříme je 4 minuty. Bílek bude uvařený, ale žloutek uvnitř zůstane tekutý. Nakonec opatrně přimícháme 1.5 lžíce másla, pokrájený kopr, podle chuti osolíme a opepříme.
- Na talíře rozdělíme osmažené kostičky chleba, zalijeme je polévkou a hned podáváme.