Kopřivová bramboračka

Ingredience


Brambory 300 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Kopřiva 20 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Smetana zakysaná 14% 1 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mladé jarní kopřivy omyjeme a drobně je pokrájíme. Očistíme cibuli a česnek. Cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme.
  2. Připravíme světlou suchou jíšku - na rozpálenou pánev nasypeme hladkou mouku a za stálého míchání ji usmažíme dorůžova.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli a zalijeme vodou. Přidáme sůl, kmín a brambory vaříme doměkka 17-20 minut.
  4. Když jsou brambory měkké, přidáme jíšku, kterou povaříme 2-3 minuty, vsypeme pokrájené kopřivy, česnek, pepř a zamícháme. Pomalu vaříme 1-2 minuty.
  5. Polévku zjemníme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutek.