Kopřivová bramboračka
Ingredience
Brambory |
300 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Kopřiva |
20 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Smetana zakysaná 14% |
1 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mladé jarní kopřivy omyjeme a drobně je pokrájíme. Očistíme cibuli a česnek. Cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme.
- Připravíme světlou suchou jíšku - na rozpálenou pánev nasypeme hladkou mouku a za stálého míchání ji usmažíme dorůžova.
- V hrnci rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli a zalijeme vodou. Přidáme sůl, kmín a brambory vaříme doměkka 17-20 minut.
- Když jsou brambory měkké, přidáme jíšku, kterou povaříme 2-3 minuty, vsypeme pokrájené kopřivy, česnek, pepř a zamícháme. Pomalu vaříme 1-2 minuty.
- Polévku zjemníme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutek.