Klatovská kulajda se sladkou smetanou
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cibule |
1 ks |
Hříbky čerstvé |
180 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
1.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 l |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
0.5 l |
Bobkový list |
1 ks |
Nové koření celé |
2 ks |
Pepř černý celý |
4 ks |
Tymián sušený |
1 špetka |
Voda pitná |
0.5 l |
Zázvor mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Cibuli čistíme a pokrájíme na kostičky. Hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší plátky. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky. V hrnečku dohladka vymícháme smetanu s moukou.
- V menším rendlíku přivedeme k varu 0.5 l vody, vložíme do ní malý bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, špetku zázvoru a koření povaříme 10 minut.
- Do většího hrnce dáme rozpustit máslo, zpěníme na něm cibuli, přidáme houby, sůl, pepř a kmín. Promícháme a houby vydusíme (5-7 minut). Přilijeme 0.5 litru vody, scezený vývar z koření, vsypeme brambory a pomalu vaříme 20 minut. Jakmile jsou brambory měkké, přimícháme smetanu s moukou a vaříme ještě 5 minut.
- Kulajdu podle chuti dosolíme, přikyselíme octem a podáváme.