Klatovská kulajda se sladkou smetanou

Ingredience


Brambory 500 g
Cibule 1 ks
Hříbky čerstvé 180 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 1.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 0.5 l
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 0.5 l
Bobkový list 1 ks
Nové koření celé 2 ks
Pepř černý celý 4 ks
Tymián sušený 1 špetka
Voda pitná 0.5 l
Zázvor mletý 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli čistíme a pokrájíme na kostičky. Hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší plátky. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky. V hrnečku dohladka vymícháme smetanu s moukou.
  2. V menším rendlíku přivedeme k varu 0.5 l vody, vložíme do ní malý bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, špetku zázvoru a koření povaříme 10 minut.
  3. Do většího hrnce dáme rozpustit máslo, zpěníme na něm cibuli, přidáme houby, sůl, pepř a kmín. Promícháme a houby vydusíme (5-7 minut). Přilijeme 0.5 litru vody, scezený vývar z koření, vsypeme brambory a pomalu vaříme 20 minut. Jakmile jsou brambory měkké, přimícháme smetanu s moukou a vaříme ještě 5 minut.
  4. Kulajdu podle chuti dosolíme, přikyselíme octem a podáváme.