Zelňačka ze sladkého zelí

Ingredience


Anglická slanina 200 g
Bobkový list 1 ks
Brambory 350 g
Cibule 1 ks
Majoránka 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1.2 l
Zelí hlávkové bílé 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory a mrkev oloupeme, omyjeme, brambory pokrájíme na kostky, mrkev na plátky. Čerstvé zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na polovinu, odkrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. Zelí, brambory a mrkev dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme sůl, pepř, bobkový list a pomalu vaříme 20 minut.
  2. Mezitím nakrájíme na kostičky oloupanou cibuli a anglickou slaninu. V pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme slaninu a usmažíme dozlatova. Nakonec přimícháme sladkou a pálivou papriku a hned vše vyklopíme do polévky. Omyjeme čerstvou majoránku, vodu setřepeme, lístky odrhneme a dáme do polévky, dochutíme solí, povaříme 1-2 minuty a podáváme.