Žloutková polévka s lískovými oříšky
Ingredience
Bujón slepičí |
1 l |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana čerstvá ke šlehání |
1.5 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Ořechy lískové |
250 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
7 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z nedozrálých lískových oříšků vyloupeme jádra, zbavíme je slupek a v hmoždíři nahrubo roztlučeme. V rendlíku v 0,7 dl vody si uvaříme 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut.
- Uvařená vychladlá vejce oloupeme, rozkrojíme a vyjmeme žloutky, které dáme do misky a důkladně je smícháme s ořechy. Uhněteme tužší hmotu. V druhé misce si vymícháme měkké máslo s moukou.
- V hrnci přivedeme k varu slepičí bujón. Postupně do něj vmícháme mouku s máslem - stále mícháme a až se rozvaří, přidáme smetanu, žloutky s ořechy a krátce 2-3 minuty povaříme.
- Polévku dochutíme solí, pepřem a ihned servírujeme.