Nákyp s borůvkami a jablky

Ingredience


Borůvky 1 l
Cukr krystal 150 g
Cukr vanilka 4 polévková lžíce
Jablka 1 kg
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky z kompotu scedíme a necháme v cedníku okapat.
  2. Jablka oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců, dužninu nakrájíme na kostičky, posypeme polovinou připraveného cukru a přidáme borůvky.
  3. Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky smícháme s moukou, 2 lžícemi másla a zbylým cukrem, přimícháme k nim sníh z bílků a pak ještě borůvky s jablky.
  4. Zapékací formu vymažeme zbylým máslem, vlijeme do ní těsto s ovocem a ve středně vyhřáté troubě nákyp upečeme dozlatova.
  5. Nákyp podáváme teplý, posypaný vanilkovým cukrem.