Burrito con carne
Ingredience
Česnek |
120 g |
Fazole bílé |
300 g |
Hovězí svíčková |
2000 g |
Kmín mletý |
10 g |
Koriandr čerstvý |
50 g |
Limetková šťáva |
75 ml |
Olej slunečnicový |
125 g |
Pepř černý mletý |
20 g |
Pivo tmavé 13% 4,4% obj. |
40 ml |
Salát ledový |
600 g |
Sůl |
50 g |
Sýr Čedar |
500 g |
Tortilla |
20 ks |
Zakysaná smetana |
500 g |
Bobkový list |
6 ks |
Cibule |
200 g |
Karotka |
260 g |
Kuřecí skelety |
3 kg |
Nové koření celé |
20 g |
Olej olivový |
40 g |
Pepř černý celý |
2 g |
Voda pitná |
4 l |
Chilli paprička |
4 g |
Cibule |
28 g |
Koriandr čerstvý |
4 g |
Limetková šťáva |
4 g |
Rajčata |
320 g |
Sůl |
4 g |
Česnek |
18 g |
Chilli paprička |
180 g |
Olej olivový |
42 g |
Oregano čerstvé |
24 g |
Paprika červená |
120 g |
Rajčata |
180 g |
Sůl |
12 g |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Bílé fazole zalijeme studenou vodou, až jsou zcela ponořené a necháme nejméně 5 hodin nabobtnat.
- Poté připravíme marinádu. V míse smícháme 125 g slunečnicového oleje, 75 ml šťávy z limetek a 40 ml silného černého piva se 120 g nasekaného česneku, 20 g nasekaného čerstvého koriandru, 10 g mletého kmínu, 10 g mletého pepře a 20 g mořské soli.
- Hovězí svíčkovou, nakrájenou na centimetrové stogramové plátky, lehce hranou dlaně naklepeme a naložíme nejméně na 4 hodiny do marinády.
- Namočené fazole scedíme a vaříme v kuřecím základu Ambiente doměkka, až začnou praskat. Uvařené fazole přecedíme, rozmačkáme, osolíme, opepříme a ochutíme nasekaným čerstvým koriandrem.
- Maso dáme prudce grilovat tak, aby uvnitř zůstalo růžové. Plátky masa pak nakrájíme na 1 cm silné proužky.
- Na suché pánvi ohřejeme tortillové placky o průměru 10 palců tak, aby zústaly vláčné, na nudličky nakrájíme ledový salát a nahrubo nastrouháme sýr čedar.
- Na tortily naklademe maso, přdáme nakrájený ledový salát, strouhaný čedar, rozmačkané bílé fazole, tomatovou salsu Ambiente a zabalíme podobně jako palačinku. Když jsou všechny tortilly naplněné, v půli je napříč přeřízneme a rozdělíme na talíře.
- Servírujeme s čerstvým ledovým salátem, zakysanou smetanou a chilli salsou Ambiente.
-
- Kuřecí základ Ambiente [47000]:
- Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
- Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
- Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
- Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.
-
- Tomatová salsa Ambiente [46991]:
- Rajčata krátce ponoříme do vařící vody, ihned je ledovou vodou zchladíme, křížem nařízneme u stopky, oloupeme je a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Jadýrka dáme stranou.
- Oloupanou cibuli a chilli papričky nakrájíme nadrobno.
- Smícháme rajčata, cibuli, chilli papričky, celé lístky koriandru, osolíme, zakapeme limetkovou šťávou a přes velmi jemný cedník vymačkáme šťávu z rajčatových jadýrek. Vše zamícháme a omáčka je hotová.
-
- Salsa chilli Ambiente [46976]:
- Čerstvé červené papriky zbavíme semínek a spolu s rajčaty je nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Oloupaný česnek a chilli papričky jalapeños nakrájíme nadrobno. Osolíme a zalijeme olivovým olejem. Čerstvé oregano nasekáme najemno, přidáme do směsi a vše promícháme.