Kompotované švestky s octem

Ingredience


Cukr krystal 1 kg
Ocet kvasný lihový 7.5 dl
Švestky 3 kg
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Použijeme zralé, ale tvrdší švestky. Důkladně je omyjeme, nasypeme do kastrolu, zalijeme vroucím octem a zakryté necháme vychladnout. Poté ocet slijeme, rozmícháme ho s vodou a cukrem a dobře provaříme. Do vroucího nálevu přidáváme po částech švestky. Krátce povaříme, jakmile začnou praskat, vyjmeme a rozdělíme do sklenic.
  2. Roztok znovu svaříme a po vychladnutí jím zalijeme ovoce. Sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. V hrnci necháme vychladnout, vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.