Rýže po kreolsku s krevetami (Jambalaya)

Ingredience


Celer řapíkatý 500 g
Česnek 30 g
Chilli koření mleté 1 kávová lžička
Cibule 300 g
Koriandr čerstvý 50 g
Krevety tygří - loupané 1000 g
Máslo čerstvé 200 g
Olej olivový 100 g
Paprika červená 500 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata loupaná (konzervovaná) 1600 g
Rýže dlouhozrnná 1000 g
Sůl 1 polévková lžíce
Šunka Serrano 200 g
Bobkový list 4.5 ks
Cibule 150 g
Karotka 195 g
Kuřecí skelety 2.25 kg
Nové koření celé 15 g
Olej olivový 30 g
Pepř černý celý 1.5 g
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli a česnek, oloupeme tygří krevety až zůstanou jen ocásky, na tenké plátky nařežeme sušenou šunku Serano a na větší kousky červenou papriku a řapíkatý celer. Sterilovaná loupaná rajčata prolisujeme přes hrubý cedník. Pro rychlý postup přípravy jednotlivé suroviny rozdělíme do misek.
  2. Dlouhozrnnou rýži propláchneme v teplé vodě a s česnekem a cibulí ji orestujeme na olivovém oleji. Orestovanou rýži osolíme, zalijeme ji kuřecím základem Ambiente a když se začne vařit, přiklopíme ji a dáme na 10-12 minut dusit do trouby předehřáté na 150 °C. Dušenou rýži vysypeme do mísy a rozhrábneme vidličkou, aby se vypářila a proschla.
  3. Na rozpálený olivový olej dáme plátky sušené šunky a osolené krevety s pokrájenou zeleninou a zprudka vše opečeme. Přidáme dušenou rýži s máslem, solí, pepřem a mletým chilli a na prudkém ohni opékáme, až začne rýže praskat. Do opečené směsi přimícháme prolisovaná rajčata a lístky čerstvého koriandru a znovu opékáme, až se rajčata vypečou.
  4. Hotovou Jambalayu rozdělíme na talíře a servírujeme.
  5. Kuřecí základ Ambiente [47000]:
  6. Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
  7. Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
  8. Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
  9. Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
  10. Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.