Japonský zeleninový salát

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cukr krupice 6 polévková lžíce
Ocet rýžový 30 ml
Olej sezamový 80 ml
Omáčka sójová 60 ml
Sójová pasta Miso 2 polévková lžíce
Voda pitná 1 dl
Bazalka 10 ks
Fazolové lusky zelené 200 g
Olej olivový extra panenský 12 ml
Ředkvička 60 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve připravíme omáčku na salát, kterou dáme na dvě hodiny do lednice. Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a osmahneme jen 1 minutu v pánvi na rozpáleném oleji.
  2. Příprava omáčky: do mixéru vlijeme vodu, přidáme pastu shiro miso, přisypeme cukr, přilijeme sojovou omáčku, rýžový ocet, nakonec sezamový olej. Všechny suroviny důkladně rozmixujeme.
  3. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu. Do vroucí vody vložíme očištěné fazolky, přivedeme opět k varu a povaříme ještě přibližně 4 minuty. Scedíme fazolky, zchladíme je a vysypeme do misky.
  4. Ředkvičky a bazalku nakrájíme na tenké proužky, přidáme je k fazolkám a smícháme s připraveným osmaženým česnekem a vychladlou omáčkou. Všechno dobře promícháme.
  5. Hotový salát rozdělíme do salátových misek a podáváme.