Sváteční polévka z hovězích žeber a jater
Ingredience
Celer bulvový |
400 g |
Celer - nať |
50 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí žebra |
1 kg |
Játra hovězí |
200 g |
Kosti hovězí morkové |
0.5 kg |
Libeček |
30 g |
Mrkev kořen |
3 ks |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel kudrnka |
200 g |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
3.2 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Omyjeme 1 kg hovězích žeber a 0,5 kg morkových kostí, dáme do 3,2 litru vody a přivedeme k varu.
- Hovězí játra omyjeme. Celer, petržel a mrkev očistíme a omyjeme. Oloupeme cibule s česnekem. Omytou celerovou a libečkovou nať a očištěný pórek svážeme. Umyjeme rajčata.
- Po hodině vaření přidáme do polévky připravenou zeleninu, játra, sůl a celý pepř. Polévku vaříme pod poklicí pomalu další hodinu, necháme ji jen probublávat. Čistit ji nebudeme, vyčistí se sama během pomalého vaření.
- Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme mletým bílým pepřem a opatrně ji scedíme do druhého hrnce. Maso obereme a spolu s játry pokrájíme na malé kousky, které vrátíme do polévky. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Horkou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme petrželkou.