Sváteční polévka z hovězích žeber a jater

Ingredience


Celer bulvový 400 g
Celer - nať 50 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí žebra 1 kg
Játra hovězí 200 g
Kosti hovězí morkové 0.5 kg
Libeček 30 g
Mrkev kořen 3 ks
Pepř bílý 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel kudrnka 200 g
Pórek 1 ks
Rajčata 2 ks
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 3.2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme 1 kg hovězích žeber a 0,5 kg morkových kostí, dáme do 3,2 litru vody a přivedeme k varu.
  2. Hovězí játra omyjeme. Celer, petržel a mrkev očistíme a omyjeme. Oloupeme cibule s česnekem. Omytou celerovou a libečkovou nať a očištěný pórek svážeme. Umyjeme rajčata.
  3. Po hodině vaření přidáme do polévky připravenou zeleninu, játra, sůl a celý pepř. Polévku vaříme pod poklicí pomalu další hodinu, necháme ji jen probublávat. Čistit ji nebudeme, vyčistí se sama během pomalého vaření.
  4. Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme mletým bílým pepřem a opatrně ji scedíme do druhého hrnce. Maso obereme a spolu s játry pokrájíme na malé kousky, které vrátíme do polévky. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Horkou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme petrželkou.