Opojné hrušky naložené se švestkami
Ingredience
Citrony |
2 ks |
Cukr krystal |
1 kg |
Hrušky |
3 kg |
Kyselina citrónová |
5 g |
Rum |
1.25 dl |
Švestky |
1 kg |
Voda pitná |
1 l |
Ocet |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtinky a odstraníme jadřince. Ihned vložíme do vody smíchané se lžící octa. Švestky očistíme, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Pecky ponecháme.
- Cukr rozmícháme ve vodě, svaříme a v roztoku uvaříme hrušky. Scedíme a přelijeme šťávou vymačkanou z citronů. Poté povaříme ve stejném nálevu švestky a vyjmeme.
- Obojí ovoce naskládáme střídavě do 5l lahve. Do cukerného roztoku přidáme kyselinu benzoovou a šťávou zalijeme hrušky se švestami. Nakonec přilijeme do sklenice rum, převážeme ji celofánem a uložíme na chladném a temném místě. Odebíráme dle potřeby.