Opojné hrušky naložené se švestkami

Ingredience


Citrony 2 ks
Cukr krystal 1 kg
Hrušky 3 kg
Kyselina citrónová 5 g
Rum 1.25 dl
Švestky 1 kg
Voda pitná 1 l
Ocet 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtinky a odstraníme jadřince. Ihned vložíme do vody smíchané se lžící octa. Švestky očistíme, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Pecky ponecháme.
  2. Cukr rozmícháme ve vodě, svaříme a v roztoku uvaříme hrušky. Scedíme a přelijeme šťávou vymačkanou z citronů. Poté povaříme ve stejném nálevu švestky a vyjmeme.
  3. Obojí ovoce naskládáme střídavě do 5l lahve. Do cukerného roztoku přidáme kyselinu benzoovou a šťávou zalijeme hrušky se švestami. Nakonec přilijeme do sklenice rum, převážeme ji celofánem a uložíme na chladném a temném místě. Odebíráme dle potřeby.