Grilované tuňákové steaky
Ingredience
Červená řepa |
200 g |
Fenykl čerstvý |
1000 g |
Kapary |
50 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Olej olivový |
250 g |
Petržel - nať |
200 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
120 ml |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tuňák obecný |
2000 g |
-
Doba přípravy: 100 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Nejprve připravíme barevné oleje. Do dvou kastrolků rozdělíme olivový olej, do jednoho vsypeme na drobné kousky pokrájenou syrovou oloupanou červenou řepu, do druhého pak nakrájenou čerstvou petrželovou nať. Kastrolky postavíme na mírný oheň a 1,5 hodiny zahříváme, teplota ale nesmí překročit 70 °C. Každý olej zvlášť pak na jemno rozmixujeme, přecedíme přes jemný cedník a osolíme. Získáme tak jeden zelený a jeden červený olej.
- Čerstvý fenykl nakrouháme na jemné plátky, kapary nakládané v soli opereme a najemno nakrájíme. Fenykl a kapary pak opečeme na másle, osolíme, přelijeme sladkou smetanou, zredukujeme, rozdělíme na talíře a uložíme v teple.
- Čerstvého tuňáka nakrájíme na 200g filetové steaky, osolíme je a na grilu zprudka opečeme 1 minutu z každé strany. Necháme je ve teple (asi 80 °C) na 10 minut odpočinout. Správně ogrilovaný steak z tuňáka má být propečený z každé strany na 2 mm, uprostřed musí zůstat růžový a teplý. Steaky překrojíme napříč a rozložíme na opečený fenykl.
- Tuňákové steaky servírujeme pokapané barevnými oleji.