Noekte - pečené bramborové šišky
Ingredience
Brambory |
600 g |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
2 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory jemně nastrouháme. Brambory necháme chviličku stát, důkladně z brambor slijeme vodu, brambory osolíme a smícháme s moukou. Těsto by mělo být víc tuhé. Dáme ho na pomoučený vál, lžicí vykrajujeme kousky těsta, ze kterých vyválíme a tvarujeme šišky dlouhé přibližně 8 cm, o průměru 1.5-2 cm. Zapékací mísu vytřeme 30 g másla, šišky poskládáme do mísy vedle sebe do řad. Mísa by měla být zaplněná šiškami. Šišky polijeme rozehřátým máslem (100 g) tak, aby se neslepily. Dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 30-40 minut do zlatohněda. Když jsou upečené, polijeme je kysanou smetanou a pečeme 5-7 minut. Pečené šišky podáváme horké.