Noekte - pečené bramborové šišky

Ingredience


Brambory 600 g
Máslo čerstvé 130 g
Mouka polohrubá 300 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Zakysaná smetana 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a omyté brambory jemně nastrouháme. Brambory necháme chviličku stát, důkladně z brambor slijeme vodu, brambory osolíme a smícháme s moukou. Těsto by mělo být víc tuhé. Dáme ho na pomoučený vál, lžicí vykrajujeme kousky těsta, ze kterých vyválíme a tvarujeme šišky dlouhé přibližně 8 cm, o průměru 1.5-2 cm. Zapékací mísu vytřeme 30 g másla, šišky poskládáme do mísy vedle sebe do řad. Mísa by měla být zaplněná šiškami. Šišky polijeme rozehřátým máslem (100 g) tak, aby se neslepily. Dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 30-40 minut do zlatohněda. Když jsou upečené, polijeme je kysanou smetanou a pečeme 5-7 minut. Pečené šišky podáváme horké.