Víno z čerstvých švestek

Ingredience


Cukr krystal 750 g
Švestky 5 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře zralé švestky omyjeme, vypeckujeme a důkladně rozmačkáme. Pecky rozdrtíme, polovinu jich přidáme ke švestkám, promícháme a odložíme. Při pokojové teplotě necháme několik dnů kvasit. Mezitím občas promícháme.
  2. Poté kaši vylisujeme a šťávu odměříme. Cukr rozmícháme ve vodě a po jeho rozpuštění přidáme ke švestkové šťávě. Přelijeme do demižonu, vložíme kvasnou trubičku a na teplém místě necháme několik dalších dnů kvasit. K dokvašení přemístíme do chladné místnosti.
  3. Víno stáčíme gumovou hadičkou do čistého demižonu. Po jeho ustátí rozlijeme do lahví, zavíčkujeme a uložíme na temném a suchém místě.