Grilovaná kachní prsa na koriandru

Ingredience


Cibule 200 g
Cuketa 200 g
Kachní prsa 2400 g
Koriandr čerstvý 100 g
Lilek 200 g
Limetková šťáva 150 ml
Olej olivový extra panenský 200 ml
Olej olivový jedlý 100 ml
Paprika červená 2000 g
Sůl 100 g
Bobkový list 2.5 ks
Celer bulvový 25 g
Cibule 75 g
Karotka 150 g
Olej slunečnicový 20 g
Petržel kořen 25 g
Rajčata 150 g
Telecí kosti 2.5 kg
Víno červené 0.25 l
Voda pitná 1 l
Vývar telecí 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěná čerstvá kachní prsa na kůži nařízneme, obalíme v nasekaném čerstvém korianru a v míse je přellijeme 100 ml olivového oleje, promíchaného s limetkovou šťávou. Maso necháme v chladničce 4 hodiny marinovat.
  2. Červenou papriku zbavíme stopek a jader a nakrájíme ji na 3 cm proužky. Oloupanou červenou cibuli nahrubo nasekáme, malé cukety a lilek nakrájíme na tenká kolečka. Zeleninu osolíme, dáme opéci na olivovém oleji dozlatova a uložíme v teple.
  3. Marinovaná kachní prsa položíme kůží na rozpálenou pánev a maso necháme zatáhnout. Snížíme plamen a pomalu pečeme, podle velikosti 6-8 minut, z každé strany tak, aby prsa byla uvnitř růžová a šťavnatá.
  4. Na talíře rozdělíme opečenou zeleninu, na ni položíme rozříznuté kachní prso, které posypeme hrubou mořskou solí.
  5. Servírujeme přelité demi-glace Ambiente a pokapané nahřátým extra panenským olivovým olejem.
  6. Demi-glace Ambiente [47029]:
  7. Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.
  8. Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Potom vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.
  9. Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.