Skotský losos s rajčaty a pancettou

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Fazolové lusky zelené 1000 g
Hrachové lusky 1000 g
Limetková šťáva 20 g
Losos obecný 2000 g
Máslo čerstvé 200 g
Olej olivový 120 g
Pancetta 500 g
Rajčata 1000 g
Sůl 75 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvá rajčata rozpůlíme a vyrovnáme na plech řezem nahoru, lehce je osolíme, ocukrujeme a pokapeme olivovým olejem. Plech s rajčaty vložíme na 45 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Troubu pak vypneme a rajčata v ní necháme ještě hodinu, cukr zkaramelizuje a rajčata budou napůl sušená.
  2. Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na 200g filety, které srolujeme do tvaru steaku, dokola obalíme plátkem slaniny pancetta a spíchneme párátkem. Takto připravené porce opékáme na olivovém oleji. Nejprve zprudka několik vteřin z každé strany, potom pozvolna na velmi mírném ohni nejvýše 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme a necháme několik minut dojít na kraji sporáku.
  3. Mladé fazolové lusky a cukrové hrachové lusky nakrájíme na tenké nudličky, spaříme vařící vodou, scezené je osolíme a vsypeme na půl minuty do rozehřátého másla. Dobře promícháme, aby lusky byly zcela obaleny máslem.
  4. Na talíře vyskládáme nejprve lusky na másle, potom rajčata a navrch lososa, kterého osolíme a pokapeme limetkovou šťávou.