Skotský losos s rajčaty a pancettou
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Fazolové lusky zelené |
1000 g |
Hrachové lusky |
1000 g |
Limetková šťáva |
20 g |
Losos obecný |
2000 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Olej olivový |
120 g |
Pancetta |
500 g |
Rajčata |
1000 g |
Sůl |
75 g |
-
Doba přípravy: 105 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Čerstvá rajčata rozpůlíme a vyrovnáme na plech řezem nahoru, lehce je osolíme, ocukrujeme a pokapeme olivovým olejem. Plech s rajčaty vložíme na 45 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Troubu pak vypneme a rajčata v ní necháme ještě hodinu, cukr zkaramelizuje a rajčata budou napůl sušená.
- Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na 200g filety, které srolujeme do tvaru steaku, dokola obalíme plátkem slaniny pancetta a spíchneme párátkem. Takto připravené porce opékáme na olivovém oleji. Nejprve zprudka několik vteřin z každé strany, potom pozvolna na velmi mírném ohni nejvýše 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme a necháme několik minut dojít na kraji sporáku.
- Mladé fazolové lusky a cukrové hrachové lusky nakrájíme na tenké nudličky, spaříme vařící vodou, scezené je osolíme a vsypeme na půl minuty do rozehřátého másla. Dobře promícháme, aby lusky byly zcela obaleny máslem.
- Na talíře vyskládáme nejprve lusky na másle, potom rajčata a navrch lososa, kterého osolíme a pokapeme limetkovou šťávou.