Hovězí tournedos s grilovanou zeleninou

Ingredience


Česnek 70 g
Cuketa 1000 g
Hovězí svíčková 2000 g
Lilek 500 g
Olej olivový 100 g
Paprika červená 500 g
Pepř černý mletý 20 g
Sůl 40 g
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 10 g
Cibule 30 g
Karotka 60 g
Olej slunečnicový 8 g
Petržel kořen 10 g
Rajčata 60 g
Telecí kosti 1 kg
Víno červené 0.1 l
Voda pitná 0.4 l
Vývar telecí 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nízkou část hovězí svíčkové, nejlépe z plemene Angus, nakrájenou na silné 200 g steaky opepříme čerstvě mletým pepřem, pokapeme olivovým olejem a na lávovém grilu opečeme při střední teplotě 6-8 minut z každé strany na stupeń medium.
  2. Červené papriky zbavené stopek a jader pokrájíme na čtvrtky, lilek a malé cukety na plátky. Zeleninu osolíme, promícháme s olivovým olejem a nasekaným česnekem a doměkka ogrilujeme.
  3. Grilovanou zeleninu rozdělíme na talíře, na ni položíme steaky rozkrojené napůl přes vlákno. Servírujeme je osolené mořskou solí a přelité demi-glace Ambiente.
  4. Demi-glace Ambiente [47029]:
  5. Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.
  6. Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.
  7. Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.