Krkonošské kynuté knedlíky s borůvkami
Ingredience
Borůvky |
300 g |
Cukr krupice |
6 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
6 polévková lžíce |
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
2.2 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Perník |
6 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V misce do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.
- Ve velké míse pak z mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.
- Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme borůvky a krupicový cukr, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout.
- Knedlíky vaříme v dostatečném množství mírně osolené vody přibližně 10 minut. Uvařené ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.
- Krkonošské borůvkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem a strouhaným perníkem, přelité rozpuštěným máslem.