Krkonošské kynuté knedlíky s borůvkami

Ingredience


Borůvky 300 g
Cukr krupice 6 polévková lžíce
Cukr moučkový 6 polévková lžíce
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mléko polotučné 2.2 dl
Mouka polohrubá 500 g
Perník 6 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.
  2. Ve velké míse pak z mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.
  3. Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme borůvky a krupicový cukr, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout.
  5. Knedlíky vaříme v dostatečném množství mírně osolené vody přibližně 10 minut. Uvařené ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.
  6. Krkonošské borůvkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem a strouhaným perníkem, přelité rozpuštěným máslem.