Krupicové knedlíky s omáčkou z borůvek

Ingredience


Borůvky 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 0.5 l
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Pšeničná krupice 250 g
Sůl 1 špetka
Tuk 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1.5 l
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
  2. V míse do krupice přilijeme čtvrtlitr horkého mléka, promícháme, krupici necháme nabobtnat a vychladnout.
  3. Žemle nakrájíme na malé kousky, osmažíme je v pánvi na trošce rozehřátého tuku, vyjmeme a také necháme vychladnout.
  4. Vajíčko rozklepneme, z bílku vyšleháme tuhý sníh. Žloutek utřeme se špetkou soli a vmícháme ho s osmaženými kousky žemle do namočené vychladlé krupice. Pak k směsi ještě opatrně přimícháme sníh z bílku a vytvarujeme knedlíky, které necháme vařit přibližně 30 minut.
  5. V malé pánvi bez tuku prudce opražíme 2 lžíce mouky, přilijeme k ní zbylé mléko a při stálém míchání získáme hladký bešamel, do kterého přisypeme borůvky. Omáčku ještě krátce povaříme, odstavíme z ohně a zjemníme přimícháním másla.
  6. Uvařené knedlíky rozkrájíme na plátky, rozdělíme na servírovací talíře a podáváme přelité teplou borůvkovou omáčkou.