Krupicové knedlíky s omáčkou z borůvek
Ingredience
Borůvky |
150 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Pšeničná krupice |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
- V míse do krupice přilijeme čtvrtlitr horkého mléka, promícháme, krupici necháme nabobtnat a vychladnout.
- Žemle nakrájíme na malé kousky, osmažíme je v pánvi na trošce rozehřátého tuku, vyjmeme a také necháme vychladnout.
- Vajíčko rozklepneme, z bílku vyšleháme tuhý sníh. Žloutek utřeme se špetkou soli a vmícháme ho s osmaženými kousky žemle do namočené vychladlé krupice. Pak k směsi ještě opatrně přimícháme sníh z bílku a vytvarujeme knedlíky, které necháme vařit přibližně 30 minut.
- V malé pánvi bez tuku prudce opražíme 2 lžíce mouky, přilijeme k ní zbylé mléko a při stálém míchání získáme hladký bešamel, do kterého přisypeme borůvky. Omáčku ještě krátce povaříme, odstavíme z ohně a zjemníme přimícháním másla.
- Uvařené knedlíky rozkrájíme na plátky, rozdělíme na servírovací talíře a podáváme přelité teplou borůvkovou omáčkou.