Čokoládové dortíky Ambiente
Ingredience
Badyán |
50 g |
Čokoláda hořká |
200 g |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Máslo čerstvé |
320 g |
Med včelí |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Nugát světlý |
150 g |
Pistácie |
200 g |
Pomeranče |
1500 g |
Smetana 12% (konzumní) |
300 ml |
Vejce slepičí |
5 ks |
Zmrzlina vanilková |
800 g |
Cukr krystal |
280 g |
Víno portské |
168 g |
Višně |
1.05 kg |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Nejprve připravíme medovou omáčku s pomeranči. Oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky, které zbavíme slupky, vypeckujeme a vložíme do mísy. V rendlíku rozpustíme 100 g másla, přidáme 300 ml smetany s badyánem a přivedeme pomalu k varu. Přidáme 150 g medu, krátce povaříme a přes jemný cedník přelijeme přes pomerančové dílky. Omáčku dáme vychladit do lednice.
- Nastrouháme kvalitní hořkou čokoládu a necháme ji rozehřát ve vodní lázni Do rozpuštěné čokolády přidáme 200 g másla a mícháme, až se spolu zcela spojí. Vejce vyšleháme s cukrem, promícháme s čokoládovou hmotou, přidáme mouku, pomalu dobře promícháme a dáme na 10 minut do lednice odstát.
- Odstáté těsto opět promícháme a rozdělíme do 1,5 dl varných kalíšků, vymazaných 20 g másla, doprostřed každého kalíšku vložíme nugát, nakrájený na 1,5 cm kostky.
- Dortíky pečeme asi 8 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Správně upečený dortík by měl být uvnitř ve velikosti oříšku syrový, nugát má téci.
- Upečené dortíky posypeme moučkovým cukrem a rozdělíme na talíře.
- Servírujeme je s medovou pomerančovou omáčkou, višňovým coulis Ambiente a s koulí vanilkové zmrzliny posypané pistáciovými oříšky.
-
- Višňové coulis Ambiente [47065]:
- Višně vypeckujeme, přitom zachycujeme vytékající šťávu, dáme i se šťávou do kastrolu a zasypeme cukrem. Vaříme na mírném ohni. Když se cukr rozpustí, zalijeme portským vínem Tawny, přidáme plamen a mícháme, dokud se téměř všechna tekutina nevyvaří.
- Konzistence coulis je podobná husté marmeládě.