Čokoládové dortíky Ambiente

Ingredience


Badyán 50 g
Čokoláda hořká 200 g
Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 100 g
Máslo čerstvé 320 g
Med včelí 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Nugát světlý 150 g
Pistácie 200 g
Pomeranče 1500 g
Smetana 12% (konzumní) 300 ml
Vejce slepičí 5 ks
Zmrzlina vanilková 800 g
Cukr krystal 280 g
Víno portské 168 g
Višně 1.05 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme medovou omáčku s pomeranči. Oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky, které zbavíme slupky, vypeckujeme a vložíme do mísy. V rendlíku rozpustíme 100 g másla, přidáme 300 ml smetany s badyánem a přivedeme pomalu k varu. Přidáme 150 g medu, krátce povaříme a přes jemný cedník přelijeme přes pomerančové dílky. Omáčku dáme vychladit do lednice.
  2. Nastrouháme kvalitní hořkou čokoládu a necháme ji rozehřát ve vodní lázni Do rozpuštěné čokolády přidáme 200 g másla a mícháme, až se spolu zcela spojí. Vejce vyšleháme s cukrem, promícháme s čokoládovou hmotou, přidáme mouku, pomalu dobře promícháme a dáme na 10 minut do lednice odstát.
  3. Odstáté těsto opět promícháme a rozdělíme do 1,5 dl varných kalíšků, vymazaných 20 g másla, doprostřed každého kalíšku vložíme nugát, nakrájený na 1,5 cm kostky.
  4. Dortíky pečeme asi 8 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Správně upečený dortík by měl být uvnitř ve velikosti oříšku syrový, nugát má téci.
  5. Upečené dortíky posypeme moučkovým cukrem a rozdělíme na talíře.
  6. Servírujeme je s medovou pomerančovou omáčkou, višňovým coulis Ambiente a s koulí vanilkové zmrzliny posypané pistáciovými oříšky.
  7. Višňové coulis Ambiente [47065]:
  8. Višně vypeckujeme, přitom zachycujeme vytékající šťávu, dáme i se šťávou do kastrolu a zasypeme cukrem. Vaříme na mírném ohni. Když se cukr rozpustí, zalijeme portským vínem Tawny, přidáme plamen a mícháme, dokud se téměř všechna tekutina nevyvaří.
  9. Konzistence coulis je podobná husté marmeládě.