Ryba doráda na červených fazolích

Ingredience


Arašídy loupané pražené solené 60 g
Česnek 1 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibulka jarní 1 ks
Fazole černé 200 g
Mandle 60 g
Med včelí 4 polévková lžíce
Olej sezamový 30 ml
Olej slunečnicový 30 ml
Omáčka sójová 70 ml
Omáčka ústřicová 70 ml
Pražma 300 g
Šalotka 1 ks
Víno bílé 40 ml
Voda pitná 1 dl
Zázvor celý 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dvě ryby pražma, kterým se také říká doráda, očistíme, opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Potom vybereme kosti a dorády po délce rozřízneme na půl. Připravíme čtyři filety, které povaříme na páře přibližně 15 minut.
  2. Příprava omáčky: Do hrnce dáme olej, přidáme černé fazole a zamícháme. Česnek oloupeme a spolu s jarní cibulkou, zázvorem a chilli papričkou drobně nakrájíme. Nakrájenou zeleninu vložíme do hrnce s fazolkami, dobře promícháme a při vysoké teplotě zprudka vše restujeme 2 minuty. Přilijeme bílé víno, ústřicovou a sojovou omáčku, dáme med, nakonec zalijeme vodou. Za občasného míchání přivedeme k varu a povaříme ještě 5 minut. Omáčka by měla zůstat přiměřeně hutná a bez zbytečné vody, která se musí vyvařit.
  3. Hrnec stáhneme z ohně, do omáčky přisypeme nakrájenou šalotku, mandle, přilijeme sezamový olej a zamícháme.
  4. Uvařené čtyři rybí filety poklademe na jednotlivé talíře, přelijeme teplou omáčkou. Porce ještě ozdobíme solenými arašídy a hotové jídlo servírujeme.