Ryba doráda na červených fazolích
Ingredience
Arašídy loupané pražené solené |
60 g |
Česnek |
1 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibulka jarní |
1 ks |
Fazole černé |
200 g |
Mandle |
60 g |
Med včelí |
4 polévková lžíce |
Olej sezamový |
30 ml |
Olej slunečnicový |
30 ml |
Omáčka sójová |
70 ml |
Omáčka ústřicová |
70 ml |
Pražma |
300 g |
Šalotka |
1 ks |
Víno bílé |
40 ml |
Voda pitná |
1 dl |
Zázvor celý |
20 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dvě ryby pražma, kterým se také říká doráda, očistíme, opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Potom vybereme kosti a dorády po délce rozřízneme na půl. Připravíme čtyři filety, které povaříme na páře přibližně 15 minut.
- Příprava omáčky: Do hrnce dáme olej, přidáme černé fazole a zamícháme. Česnek oloupeme a spolu s jarní cibulkou, zázvorem a chilli papričkou drobně nakrájíme. Nakrájenou zeleninu vložíme do hrnce s fazolkami, dobře promícháme a při vysoké teplotě zprudka vše restujeme 2 minuty. Přilijeme bílé víno, ústřicovou a sojovou omáčku, dáme med, nakonec zalijeme vodou. Za občasného míchání přivedeme k varu a povaříme ještě 5 minut. Omáčka by měla zůstat přiměřeně hutná a bez zbytečné vody, která se musí vyvařit.
- Hrnec stáhneme z ohně, do omáčky přisypeme nakrájenou šalotku, mandle, přilijeme sezamový olej a zamícháme.
- Uvařené čtyři rybí filety poklademe na jednotlivé talíře, přelijeme teplou omáčkou. Porce ještě ozdobíme solenými arašídy a hotové jídlo servírujeme.