Krautšpotzle - bramborové knedlíčky
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
200 g |
Voda pitná |
0.75 l |
Zelí kysané |
300 g |
Brambory |
700 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 42 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme cibuli, drobně ji nakrájíme a v hrnci na rozpáleném sádle osmažíme dorůžova. Přidáme k ní kysané zelí, promícháme, přilijeme 3/4 litru vody, přidáme sůl, cukr a pod pokličkou zelí vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme z plotny.
- Omyjeme 700 g brambor. 1/3 brambor uvaříme ve slupce, vaříme je 20 minut v 0.4 litru vody. Potom je scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme do mísy. 2/3 syrových brambor oloupeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Po chvíli z nich slijeme všechnu vodu a přidáme je k vařeným bramborám. Brambory promícháme, doložíme vejce, 2 lžičky soli a 200 g hladké mouky. Mouku dáváme postupně, těsto musí být tužší. Podle potřeby mouky přidáme více.
- Těsto dáme na pomoučený vál, vypracujeme a vyválíme z něj váleček o průměru 2.5 cm. Nožem nakrájíme knedlíčky, široké 2.5 cm.
- V hrnci znovu přivedeme k varu zelí. Přidáme do něj na kostky nakrájené vařené uzené maso. Když se začne zelí vařit, opatrně vložíme knedlíčky a občas promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 5-7 minut.
- Uvařené zelí s knedlíčky a uzeným rozdělíme do talířů a podáváme.