Krautšpotzle - bramborové knedlíčky

Ingredience


Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Uzené maso vařené 200 g
Voda pitná 0.75 l
Zelí kysané 300 g
Brambory 700 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme cibuli, drobně ji nakrájíme a v hrnci na rozpáleném sádle osmažíme dorůžova. Přidáme k ní kysané zelí, promícháme, přilijeme 3/4 litru vody, přidáme sůl, cukr a pod pokličkou zelí vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme z plotny.
  2. Omyjeme 700 g brambor. 1/3 brambor uvaříme ve slupce, vaříme je 20 minut v 0.4 litru vody. Potom je scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme do mísy. 2/3 syrových brambor oloupeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Po chvíli z nich slijeme všechnu vodu a přidáme je k vařeným bramborám. Brambory promícháme, doložíme vejce, 2 lžičky soli a 200 g hladké mouky. Mouku dáváme postupně, těsto musí být tužší. Podle potřeby mouky přidáme více.
  3. Těsto dáme na pomoučený vál, vypracujeme a vyválíme z něj váleček o průměru 2.5 cm. Nožem nakrájíme knedlíčky, široké 2.5 cm.
  4. V hrnci znovu přivedeme k varu zelí. Přidáme do něj na kostky nakrájené vařené uzené maso. Když se začne zelí vařit, opatrně vložíme knedlíčky a občas promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 5-7 minut.
  5. Uvařené zelí s knedlíčky a uzeným rozdělíme do talířů a podáváme.