Peciválky z bramborového těsta

Ingredience


Cukr moučkový 5 polévková lžíce
Mák mletý 6 polévková lžíce
Máslo čerstvé 80 g
Mléko plnotučné 0.5 l
Brambory 1 kg
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté brambory dáme do hrnce s 1.5 dl vody,a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Poté scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V míse je promícháme s vajíčkem, solí a hladkou moukou.
  2. Těsto dáme na pomoučený vál a dobře vypracujeme. Potom vyválíme placku silnou asi 5-7 mm. Rozkrájíme ji na proužky 2 cm široké a opatrně je přeneseme na suchý plech.
  3. Proužky rádýlkem nařežeme na čtverečky tak, že je úplně nerozřežeme, jen naznačíme, kde se po upečení zlomí.
  4. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby na 20°C. Pečeme dozlatova přibližně 10-14 minut.
  5. Upečené těsto rozkrojíme nebo zlomíme v místě, kde jsme je nařízli a vzniklé čtverečky dáme do mísy, zalijeme je horkým mlékem, protřepeme a pod pokličkou necháme 3 minuty nabobtnat.
  6. Přebytečné mléko scedíme, peciválky promícháme s máslem, pomletým mákem, cukrem a hned podáváme.