Peciválky z bramborového těsta
Ingredience
Cukr moučkový |
5 polévková lžíce |
Mák mletý |
6 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko plnotučné |
0.5 l |
Brambory |
1 kg |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 34 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté brambory dáme do hrnce s 1.5 dl vody,a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Poté scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V míse je promícháme s vajíčkem, solí a hladkou moukou.
- Těsto dáme na pomoučený vál a dobře vypracujeme. Potom vyválíme placku silnou asi 5-7 mm. Rozkrájíme ji na proužky 2 cm široké a opatrně je přeneseme na suchý plech.
- Proužky rádýlkem nařežeme na čtverečky tak, že je úplně nerozřežeme, jen naznačíme, kde se po upečení zlomí.
- Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby na 20°C. Pečeme dozlatova přibližně 10-14 minut.
- Upečené těsto rozkrojíme nebo zlomíme v místě, kde jsme je nařízli a vzniklé čtverečky dáme do mísy, zalijeme je horkým mlékem, protřepeme a pod pokličkou necháme 3 minuty nabobtnat.
- Přebytečné mléko scedíme, peciválky promícháme s máslem, pomletým mákem, cukrem a hned podáváme.