Šumavské lívance
Ingredience
Brambory |
800 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Mák mletý |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Mléko - podmáslí |
0.5 dl |
Mouka polohrubá |
150 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Po chvilce slijeme přebytečnou vodu, přidáme 1 dl mléka, 0.5 dl podmáslí, sůl, cukr, vejce a polohrubou mouku. Můžeme přidat buďto mléko nebo více mouky, záleží na vodnatosti brambor. Vymícháme těsto s takovou hustotou, aby se dalo nabírat naběračkou a nalít na pánev, bude polohusté.
- K pečení použijeme pánev, ve které můžeme smažit bez omastku. Rozpálíme ji na správnou teplotu. Postupně budeme péct lívance tak, že nabereme těsto naběračkou, nalijeme doprostřed pánve a rozetřeme na průměr přibližně 10-12 cm o síle 2-3 mm. Pečeme dozlatova z obou stran přibližně po 1.5-2 minutách z každé strany.
- Horké lívance na talířích potřeme rozpuštěným máslem a podle chuti je posypeme cukrem a pomletým mákem.