Šumavské lívance

Ingredience


Brambory 800 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Mák mletý 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mléko plnotučné 1 dl
Mléko - podmáslí 0.5 dl
Mouka polohrubá 150 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Po chvilce slijeme přebytečnou vodu, přidáme 1 dl mléka, 0.5 dl podmáslí, sůl, cukr, vejce a polohrubou mouku. Můžeme přidat buďto mléko nebo více mouky, záleží na vodnatosti brambor. Vymícháme těsto s takovou hustotou, aby se dalo nabírat naběračkou a nalít na pánev, bude polohusté.
  2. K pečení použijeme pánev, ve které můžeme smažit bez omastku. Rozpálíme ji na správnou teplotu. Postupně budeme péct lívance tak, že nabereme těsto naběračkou, nalijeme doprostřed pánve a rozetřeme na průměr přibližně 10-12 cm o síle 2-3 mm. Pečeme dozlatova z obou stran přibližně po 1.5-2 minutách z každé strany.
  3. Horké lívance na talířích potřeme rozpuštěným máslem a podle chuti je posypeme cukrem a pomletým mákem.