Karbanátky s hranolky

Ingredience


Balsamico ocet 1 polévková lžíce
Cibule 3 ks
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Hovězí maso přední 1 kg
Hranolky 400 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Okurky nakládané 4 ks
Olej rostlinný 150 ml
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata 2 ks
Salát ledový 1 ks
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Parmezán 4 polévková lžíce
Žemle tuková 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme cibulový relish. Dvě oloupané a nadrobno nakrájené červené cibule na pánvi opečeme doměkka na 2 lžících másla. Přimícháme lžíci hnědého třtinového cukru a zahříváme 4-5 minut, až zkaramelizuje. Z pánve slijeme tuk a do směsi přimícháme červený ocet balsamico. Společně zahříváme ještě 2-3 minuty, až je relish sirupovité konzistence, potom odstavíme z plotny.
  2. Libové hovězí maso umeleme, na plátky nakrájíme velké nakládané okurky a masitá rajčata, nadrobno nasekáme velkou červenou cibuli, opláchneme, osušíme a na listy rozebereme malý ledový salát, umeleme pepř a vytvoříme hoblinky ze sýru parmezán.
  3. V míse smícháme mleté maso s cibulí, solí a pepřem, vytvarujeme z něj 4 vyšší karbanátky, které dáme na několik hodin do chladničky uležet. Čtyři velké žemle nasucho opečeme a vodorovně přepůlíme.
  4. V rozehřátém rostlinném oleji na pánvi opékáme 10-15 minut karbanátky, až jsou středně propečené, ke konci opékání na pánev přidáme lžíci másla.
  5. Opečené žemle rozdělíme na talíře, na jednu půlku položíme karbanátek s cibulovým relishem navrch, na druhou půlku položíme vždy 2 salátové listy, na ně pak navršíme kolečka okurek a rajčat. Zeleninu posolíme a posypeme parmezánovými hoblinkami.
  6. Servírujeme s bramborovými hranolky.