Karbanátky s hranolky
Ingredience
Balsamico ocet |
1 polévková lžíce |
Cibule |
3 ks |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Hovězí maso přední |
1 kg |
Hranolky |
400 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Okurky nakládané |
4 ks |
Olej rostlinný |
150 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
2 ks |
Salát ledový |
1 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
4 polévková lžíce |
Žemle tuková |
4 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme cibulový relish. Dvě oloupané a nadrobno nakrájené červené cibule na pánvi opečeme doměkka na 2 lžících másla. Přimícháme lžíci hnědého třtinového cukru a zahříváme 4-5 minut, až zkaramelizuje. Z pánve slijeme tuk a do směsi přimícháme červený ocet balsamico. Společně zahříváme ještě 2-3 minuty, až je relish sirupovité konzistence, potom odstavíme z plotny.
- Libové hovězí maso umeleme, na plátky nakrájíme velké nakládané okurky a masitá rajčata, nadrobno nasekáme velkou červenou cibuli, opláchneme, osušíme a na listy rozebereme malý ledový salát, umeleme pepř a vytvoříme hoblinky ze sýru parmezán.
- V míse smícháme mleté maso s cibulí, solí a pepřem, vytvarujeme z něj 4 vyšší karbanátky, které dáme na několik hodin do chladničky uležet. Čtyři velké žemle nasucho opečeme a vodorovně přepůlíme.
- V rozehřátém rostlinném oleji na pánvi opékáme 10-15 minut karbanátky, až jsou středně propečené, ke konci opékání na pánev přidáme lžíci másla.
- Opečené žemle rozdělíme na talíře, na jednu půlku položíme karbanátek s cibulovým relishem navrch, na druhou půlku položíme vždy 2 salátové listy, na ně pak navršíme kolečka okurek a rajčat. Zeleninu posolíme a posypeme parmezánovými hoblinkami.
- Servírujeme s bramborovými hranolky.