Zapečené mleté hovězí s bramborovou kaší

Ingredience


Brambory 1 kg
Česnek 2 stroužek
Cibule 450 g
Hovězí maso přední 900 g
Mouka pšeničná hladká T 650 25 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 2 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno červené 200 ml
Worcester (worcesterská omáčka) 75 ml
Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 2 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Kuřecí skelety 1 ks
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí libové maso nameleme, nadrobno pokrájíme cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme tymiánové lístky, oloupeme a rozpůlíme brambory a nameleme pepř.
  2. Tři lžíce olivového oleje na velké pánvi rozehřejeme na vysokou teplotu a na něm opečeme osolené a opepřené mleté maso. Ve velkém hrnci pak na lžíci olivového oleje dozlatova opečeme česnek s cibulí a tymiánem, přidáme maso s rajčatovým protlakem a zaprášíme moukou. Směs několik minut mícháme, podlijeme červeným vínem a polovinou worcesterské omáčky a zahříváme, až se tekutina odpaří na polovinu. Přilijeme hnědý kuřecí vývar podle Ramsaye, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 30-40 minut, až je směs lesklá a hustá. Dáme ji na chvíli zchladit. Maso podle chuti přisolíme, připepříme a vmícháme do něj zbytek worcesteru.
  3. Mezitím doměkka uvaříme v osolené vodě brambory, rozmačkáme je a vmícháme do nich žloutky.
  4. Maso rozdělíme do 4 zapékacích misek, na něj navršíme bramborovou kaši. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut.
  5. Servírujeme horké, vhodnou přílohou může být rajčatový nebo míchaný zeleninový salát.
  6. Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
  7. Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
  8. Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
  9. Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
  10. Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.