Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Jehněčí krkovice 750 g
Karotka 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Protlak rajčatový 3 polévková lžíce
Sádlo škvařené 55 g
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 5 g
Voda pitná 1.5 l
Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 2 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Kuřecí skelety 1 ks
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí krk nakrájíme na kusy, umeleme pepř, rozdrtíme stroužek česneku, očistíme, oloupeme a příčně přepůlíme karotku a nasekáme plochou petrželku.
  2. Kusy jehněčího osolíme, opepříme, poprášíme lžící hladké mouky a ve velkém hrnci na 2 lžících olivového oleje ze všech stran opečeme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, 2-3 minuty ještě opékáme, potom přidáme česnek, snítku tymiánu a bobkový list a zalijeme hnědým kuřecím vývarem podle Ramsaye. Zakryté poklicí maso zvolna dusíme 1,5-2 hodiny doměkka. Zároveň v rendlíku doměkka uvaříme v osolené vodě karotku.
  3. 120 g hladké mouky, lůj, sekanou petrželku, sůl a pepř smícháme, přidáme asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo měkké těsto, z kterého vytvarujeme knedlíčky. Ty vložíme do vařící vody a vaříme 10-15 minut, až nabudou na objemu a změknou.
  4. Hotové maso rozdělíme na talíře, obložíme vařenou karotkou a servírujeme přelité přecezenou šťávou.
  5. Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
  6. Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
  7. Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
  8. Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
  9. Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.