Ovocný clafoutis

Ingredience


Borůvky 1 kg
Citrony 2 ks
Cukr krupice 80 g
Cukr moučkový 60 g
Fíky čerstvé 500 g
Máslo čerstvé 90 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Vejce slepičí 5 ks
Víno portské 12 ml
Zakysaná smetana 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pánvi na 20 g másla orestujeme nakrájené fíky, přisypeme cukr krupici a necháme zkaramelizovat. Potom přilijeme víno, necháme ho minutu svařit a vmícháme borůvky. Nakonec přidáme jemně nastrouhanou kůru z citronu. Směs dobře promícháme a přeložíme ji do máslem vymazané zapékací formy.
  2. V pánvi rozpustíme zbylé máslo. Do misky rozklepneme vejce, rozkvedláme spolu se smetanou a moukou. Přisypeme 50 g moučkového cukru a rozpuštěné máslo. Metličkou vše dobře promícháme a směsí zalijeme připravené ovoce v zapékací formě. Vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupních pečeme 25 minut. Poté vyndáme formu z trouby, směs posypeme zbylým moučkovým cukrem a vrátíme na 5 minut do trouby.
  3. Upečený clafoutis necháme chvilku odpočinout a potom ho nakrájíme na úhledné porce. Porce přendáme na dezertní talíře, ozdobíme zakysanou smetanu a podáváme.