Kuře Hyderabadi
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Chilli koření mleté |
2 kávová lžička |
Cibule |
3 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Hřebíček |
6 ks |
Jogurt bílý |
400 g |
Kardamom černý |
4 ks |
Kmín římský |
2 kávová lžička |
Kořeněné máslo Ghee |
5 polévková lžíce |
Koriandr čerstvý |
100 ml |
Kuře |
1 kg |
Mandle |
60 g |
Máta |
100 ml |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Ořechy Kešu |
60 g |
Pasta česneková |
2 polévková lžíce |
Pasta zázvorová |
2 polévková lžíce |
Rýže Basmati |
0.5 kg |
Šafrán |
1 špetka |
Skořice celá |
2 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.3 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Rýži propereme a scedíme. Na pánvi necháme rozpálit 2 lžíce másla a rýži na něm smažíme, dokud nezezlátne. Osmaženou rýži následně zalijeme vařící osolenou vodou a zasypeme polovinou koření (bobkový list, kmín, celý kardamom, hřebíček, celá skořice). Když je rýže hotova, scedíme ji a odložíme bokem.
- Kuře zbavíme nečistot a kůže a nakrájíme na 8 porcí. V rozehřátém mléce necháme rozpustit šafrán. V pánvi rozpálíme přepuštěné máslo. Zasypeme zbytkem koření a smažíme, dokud koření nezačne praskat. Následně zasypeme nadrobno nakrájenou cibulkou a necháme smažit, dokud cibule nezezlátne. Následně smícháme cibuli s česnekovou a zázvorovou pastou, chilli a lžičkou soli. Na celé směsi následně osmažíme porce kuřete, dokud nezezlátnou.
- Když je maso nazlátlé, zalijeme jej jogurtem a důkladně promícháme. Vše necháme povařit na mírném ohni, dokud nám maso nezměkne.
- Zapékací mísu zaplníme polovinou rýže, zalijeme citronovou šťávou a šafránovým mlékem. Následně posypeme pokrájenými lístky koriandru, máty a na ně položíme ½ kuřecích steaků. Na ně nasypeme zbytek rýže a položíme zbytek kuřecích steaků. Přikryjeme poklicí a necháme péct 10 minut ve vyhřáté troubě. Po upečení posypeme kešu a mandlemi a můžeme podávat.