Čokoládové bábovičky s tofé fondánem

Ingredience


Čokoláda hořká 200 g
Cukr krupice 500 g
Máslo čerstvé 220 g
Mouka pšeničná hrubá 140 g
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme tofé fondán. V malém rendlíku smícháme 30 g krupicového cukru s dvěma lžícemi vody a pomalu zahříváme. Když se cukr rozpustí, zvýšíme oheň, sirup povaříme asi 5 minut, odstavíme, cukrový sirup přelijeme do většího rendlíku a dáme na oheň. Potom přisypeme 220 g krupicového cukru, zahřejeme na 120 °C, pomalu vmícháme polovinu šlehačky a vaříme, až směs získá zlatohnědou barvu. Odstavíme z ohně, všleháme zbytek šlehačky, fondán necháme vychladnout a studený ho uložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Na bábovičky si rozklepneme vejce a ve vodní lázni rozehřejeme nastrouhanou hořkou čokoládu s 200 g másla. Vejce spolu se žloutky a s 250 g cukru v míse šleháme, až je směs nadýchaná a světlá. Do této směsi pak opatrně vmícháme 100 g mouky a potom rozpuštěnou čokoládu s máslem. Formičky na bábovky vytřeme 20 g změklého másla, vysypeme zbylou moukou a dáme vychladit na 10 minut do chladničky. Formy potom do dvou třetin naplníme vaječnou čokoládovou směsí, doprostřed dáme půl lžíce fondánu a navrch opět směs. Vložíme je do trouby předehřáté na 180 °C, při této teplotě pečeme 10-15 minut, až bábovičky ztuhnou, a poté je necháme 3-4 minuty chladnout.
  3. Ještě teplé dezerty vyklopíme na talířky a servírujeme.