Vařený rýžový nákyp s karamelizovanými jablky

Ingredience


Calvados 50 ml
Cukr krupice 250 g
Jablka 3 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 300 ml
Rýže loupaná 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve vyšším kastrolu s nepřilnavým povrchem svaříme mléko se šlehačkou a vanilkovým luskem, a pak na 10 minut odstavíme. Potom vrátíme na oheň, přidáme rýži a pomalu ji za občasného promíchání vaříme asi 20 minut, až se téměř všechna tekutina vsákne a rýže je měkká. Vanilkový lusk vyjmeme.
  2. V misce utřeme žloutky se 150 g krupicového cukru, žloutkovou pěnu pak opatrně vmícháme do rýže a zahříváme asi 5 minut. Když rýže zhoustne, odstavíme ji, necháme mírně zchladnout a vmícháme calvados.
  3. Jablka oloupeme a vykrajovátkem na meloun z nich vytváříme kuličky.
  4. Zbytek krupicového cukru se lžící vody zahříváme v silnostěnné pánvi. Když cukr zkaramelizuje, přimícháme máslo a necháme ho s karamelem rozpustit. Potom přisypeme kuličky z jablek, zahříváme spolu 5-6 minut a promícháme tak, aby byly kuličky karamelem dobře obaleny.
  5. Rýži rozdělíme na talíře a servírujeme ji posypanou karamelizovanými jablky a přelitou zbylým karamelem.