Vařený rýžový nákyp s karamelizovanými jablky
Ingredience
Calvados |
50 ml |
Cukr krupice |
250 g |
Jablka |
3 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Rýže loupaná |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Ve vyšším kastrolu s nepřilnavým povrchem svaříme mléko se šlehačkou a vanilkovým luskem, a pak na 10 minut odstavíme. Potom vrátíme na oheň, přidáme rýži a pomalu ji za občasného promíchání vaříme asi 20 minut, až se téměř všechna tekutina vsákne a rýže je měkká. Vanilkový lusk vyjmeme.
- V misce utřeme žloutky se 150 g krupicového cukru, žloutkovou pěnu pak opatrně vmícháme do rýže a zahříváme asi 5 minut. Když rýže zhoustne, odstavíme ji, necháme mírně zchladnout a vmícháme calvados.
- Jablka oloupeme a vykrajovátkem na meloun z nich vytváříme kuličky.
- Zbytek krupicového cukru se lžící vody zahříváme v silnostěnné pánvi. Když cukr zkaramelizuje, přimícháme máslo a necháme ho s karamelem rozpustit. Potom přisypeme kuličky z jablek, zahříváme spolu 5-6 minut a promícháme tak, aby byly kuličky karamelem dobře obaleny.
- Rýži rozdělíme na talíře a servírujeme ji posypanou karamelizovanými jablky a přelitou zbylým karamelem.