Indické smažené lilky
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Chilli paprička |
5 ks |
Chilli paprička zelená |
4 ks |
Cibule |
2 ks |
Cukr krystal |
1 kávová lžička |
Hořčičné semínko |
1 kávová lžička |
Kari listy |
1 kávová lžička |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Kokosová moučka |
2 polévková lžíce |
Koriandr celý |
1 polévková lžíce |
Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička |
Lilek |
0.2 kg |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Ořechy burské pražené |
2 polévková lžíce |
Sezam - semena |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tamarindová šťáva |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na pánvi rozpálíme olej. Nakrájenou a oloupanou cibuli na něm řádně osmažíme, poprášíme koriandrem, červenou chilli papričkou, kmínem a nastrouhanou kokosovou dužninou.
- Na jiné pánvi opražíme buráky a následně je najemno rozemeleme. Zelené chilli rozkrojíme na poloviny. Veškeré koření meleme společně s oloupanou a nakrájenou cibulí, dokud nevznikne jemná pasta. Smícháme ji s namletými buráky a špetkou soli.
- Lilky pokrájíme na čtvrtky a stonek zachováme. Na pánvi rozpálíme olej a lilek na něm smažíme, dokud se nezbarví dohněda. Osmažené lilky odložíme bokem.
- Na stejném oleji následně osmahneme pastu z koření. Kořeněnou směs zalijeme tamarindovou šťávou a přidáme osmažené lilky. Celou směs necháme podusit asi 5 minut pod pokličkou, přidáme špetku soli a důkladně vše promícháme.
- Na jiné pánvi následně rozpálíme olej a osmažíme na něm hořčičná semínka. Když začnou semínka praskat, vložíme na pánev lístky kari.
- Teplé lilky s omáčkou připravíme na misku a zalijeme je rozehřátým olejem se semínky a kari. Ozdobíme koriandrem a podáváme.