Indické smažené lilky

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Chilli paprička 5 ks
Chilli paprička zelená 4 ks
Cibule 2 ks
Cukr krystal 1 kávová lžička
Hořčičné semínko 1 kávová lžička
Kari listy 1 kávová lžička
Kmín drcený 1 kávová lžička
Kokosová moučka 2 polévková lžíce
Koriandr celý 1 polévková lžíce
Koriandr čerstvý 1 kávová lžička
Lilek 0.2 kg
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Ořechy burské pražené 2 polévková lžíce
Sezam - semena 2 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Tamarindová šťáva 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pánvi rozpálíme olej. Nakrájenou a oloupanou cibuli na něm řádně osmažíme, poprášíme koriandrem, červenou chilli papričkou, kmínem a nastrouhanou kokosovou dužninou.
  2. Na jiné pánvi opražíme buráky a následně je najemno rozemeleme. Zelené chilli rozkrojíme na poloviny. Veškeré koření meleme společně s oloupanou a nakrájenou cibulí, dokud nevznikne jemná pasta. Smícháme ji s namletými buráky a špetkou soli.
  3. Lilky pokrájíme na čtvrtky a stonek zachováme. Na pánvi rozpálíme olej a lilek na něm smažíme, dokud se nezbarví dohněda. Osmažené lilky odložíme bokem.
  4. Na stejném oleji následně osmahneme pastu z koření. Kořeněnou směs zalijeme tamarindovou šťávou a přidáme osmažené lilky. Celou směs necháme podusit asi 5 minut pod pokličkou, přidáme špetku soli a důkladně vše promícháme.
  5. Na jiné pánvi následně rozpálíme olej a osmažíme na něm hořčičná semínka. Když začnou semínka praskat, vložíme na pánev lístky kari.
  6. Teplé lilky s omáčkou připravíme na misku a zalijeme je rozehřátým olejem se semínky a kari. Ozdobíme koriandrem a podáváme.