Rizoto po milánsku s houbami a slaninou

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Olej olivový 20 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rýže loupaná 300 g
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 50 g
Víno bílé 200 ml
Vývar zeleninový 750 ml
Žampiony čerstvé 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme vývar a přivedeme k varu. Na pánvi rozpálíme mezitím máslo s olejem a na drobno nakrájenou cibuli spolu s prolisovaným česnekem lehce osmahneme.
  2. Do pánve přidáme rýži, zalijeme ji vínem a naběračkou vývaru. Vaříme, dokud není rýže měkká. Pravidelně přidáváme vývar, který se postupně odpařuje z pánve.
  3. Stranou upražíme na proužky pokrájenou slaninu. Po usmažení plátky ještě pokrájíme na drobné kousky a dáme stranou. Na pánev dolijeme trochu oleje a na plátky nakrájené žampiony osmahneme do měkka.
  4. Slaninu a houby přidáme k rýži, dochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti, přidáme petrželku, rozdělíme na talíře a posypeme nastrouhaným parmezánem. Ihned podáváme.