Dort s vůní anýzu
Ingredience
Anýz celý |
1 kávová lžička |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
150 g |
Fíky čerstvé |
10 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Maliny |
1 hrst |
Mandle |
40 g |
Mandle mleté |
60 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
40 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Žloutky s cukrem utřeme důkladně do pěny. Mandle rozmixujeme a smícháme s hladkou a mandlovou moukou.
- Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme cca 2lžícemi moučné směsi.
- Mléko smícháme se lžičkou másla a rozdrcenými anýzovými semínky a zahřejeme. Jakmile se máslo rozpustí, přilijeme teplé mléko k ušlehaným žloutkům a zlehka promícháme.
- K moučné směsi přidáme kypřicí prášek a vše smícháme se žloutky. Zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a na závěr ochutíme najemno nastrouhaným kouskem citronové kůry.
- Troubu předehřejeme na 170C.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 35minut. Po vyjmutí necháme dort vychladnout na mřížce.
- Mezitím 5 fíků rozmixujeme a vzniklou omáčku přefiltrujeme přes sítko. Dort nakrájíme na plátky, podáváme se lžící fíkové omáčky, dozdobíme čerstvými fíky nakrájenými na dílky a malinami.