Dort s vůní anýzu

Ingredience


Anýz celý 1 kávová lžička
Citrony 1 ks
Cukr krupice 150 g
Fíky čerstvé 10 ks
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Maliny 1 hrst
Mandle 40 g
Mandle mleté 60 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 40 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žloutky s cukrem utřeme důkladně do pěny. Mandle rozmixujeme a smícháme s hladkou a mandlovou moukou.
  2. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme cca 2lžícemi moučné směsi.
  3. Mléko smícháme se lžičkou másla a rozdrcenými anýzovými semínky a zahřejeme. Jakmile se máslo rozpustí, přilijeme teplé mléko k ušlehaným žloutkům a zlehka promícháme.
  4. K moučné směsi přidáme kypřicí prášek a vše smícháme se žloutky. Zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a na závěr ochutíme najemno nastrouhaným kouskem citronové kůry.
  5. Troubu předehřejeme na 170C.
  6. Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 35minut. Po vyjmutí necháme dort vychladnout na mřížce.
  7. Mezitím 5 fíků rozmixujeme a vzniklou omáčku přefiltrujeme přes sítko. Dort nakrájíme na plátky, podáváme se lžící fíkové omáčky, dozdobíme čerstvými fíky nakrájenými na dílky a malinami.