Jemné vdolečky s borůvkami
Ingredience
Borůvky |
0.5 l |
Cukr krupice |
6 polévková lžíce |
Droždí |
10 g |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Mouka pšeničná hladká |
400 g |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zakysaná smetana |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okapané mírně rozmačkáme s cukrem podle chuti. Zakysanou smetanu promícháme s lžičkou cukru a necháme vychladit.
- Vajíčko rozšleháme ve vlažném mléku.
- V míse smícháme mouku, droždí, 4 lžíce cukru a skořici, přidáme mléko s vajíčkem a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
- Z vykynutého těsta vykrajujeme malé kousky, ze kterých vytvoříme vdolečky. Ty dlaní rozmáčkneme a necháme ještě 10 minut kynout.
- V pánvi rozehřejeme olej a vdolečky na něm smažíme z obou stran. Usmažené necháme na sítu okapat, pak na ně dáme vychlazenou smetanu a borůvky a podáváme.