Jemné vdolečky s borůvkami

Ingredience


Borůvky 0.5 l
Cukr krupice 6 polévková lžíce
Droždí 10 g
Mléko polotučné 0.5 l
Mouka pšeničná hladká 400 g
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Skořice mletá 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Zakysaná smetana 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okapané mírně rozmačkáme s cukrem podle chuti. Zakysanou smetanu promícháme s lžičkou cukru a necháme vychladit.
  2. Vajíčko rozšleháme ve vlažném mléku.
  3. V míse smícháme mouku, droždí, 4 lžíce cukru a skořici, přidáme mléko s vajíčkem a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  4. Z vykynutého těsta vykrajujeme malé kousky, ze kterých vytvoříme vdolečky. Ty dlaní rozmáčkneme a necháme ještě 10 minut kynout.
  5. V pánvi rozehřejeme olej a vdolečky na něm smažíme z obou stran. Usmažené necháme na sítu okapat, pak na ně dáme vychlazenou smetanu a borůvky a podáváme.