Tamarindová rýže
Ingredience
Čertovo lejno |
0.25 kávová lžička |
Chilli paprička |
20 ks |
Chilli paprička zelená |
4 ks |
Hořčičné semínko |
0.5 kávová lžička |
Kari koření |
100 g |
Kurkuma |
1 kávová lžička |
Mouka cizrnová |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
50 ml |
Ořechy burské pražené |
100 g |
Ořechy Kešu |
150 g |
Pepř černý celý |
10 ks |
Rýže Basmati |
0.5 kg |
Tamarind |
1 ks |
Voda pitná |
0.5 l |
Zázvor celý |
1 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V hrnci přivedeme osolenou vodu k bodu varu a propranou rýži povaříme. Tamarind necháme louhovat v hrníčku vody, dokud nepustí všechnu šťávu. Na suché pánvi orestujeme mouku, poté ji vyklopíme do mističky. Orestujeme červené chilli papričky, které následně rozdrtíme. Stejně nadrtíme i restovanou mouku.
- Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme assafoetidu, hořčičná semínka, zelené chilli, kurkumu, pepř, zázvor a lístky kari. Ve chvíli, kdy začnou semínka prskat, zalijeme je tamarindovou šťávou. Zasypeme zbylým kořením, ochutíme špetkou soli a vaříme, dokud se neuvolní veškerá voda. Směs smícháme s rýží, ozdobíme oříšky a podáváme.