Tamarindová rýže

Ingredience


Čertovo lejno 0.25 kávová lžička
Chilli paprička 20 ks
Chilli paprička zelená 4 ks
Hořčičné semínko 0.5 kávová lžička
Kari koření 100 g
Kurkuma 1 kávová lžička
Mouka cizrnová 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 50 ml
Ořechy burské pražené 100 g
Ořechy Kešu 150 g
Pepř černý celý 10 ks
Rýže Basmati 0.5 kg
Tamarind 1 ks
Voda pitná 0.5 l
Zázvor celý 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci přivedeme osolenou vodu k bodu varu a propranou rýži povaříme. Tamarind necháme louhovat v hrníčku vody, dokud nepustí všechnu šťávu. Na suché pánvi orestujeme mouku, poté ji vyklopíme do mističky. Orestujeme červené chilli papričky, které následně rozdrtíme. Stejně nadrtíme i restovanou mouku.
  2. Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme assafoetidu, hořčičná semínka, zelené chilli, kurkumu, pepř, zázvor a lístky kari. Ve chvíli, kdy začnou semínka prskat, zalijeme je tamarindovou šťávou. Zasypeme zbylým kořením, ochutíme špetkou soli a vaříme, dokud se neuvolní veškerá voda. Směs smícháme s rýží, ozdobíme oříšky a podáváme.