Německá štóla
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Droždí sušené |
7 g |
Kandovaná citronová kůra |
200 g |
Koření perníkové |
0.5 kávová lžička |
Mandle mleté |
100 g |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Rozinky tmavé |
300 g |
Rum |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Rozinky předem namočíme do rumu.
- Do mísy vsypeme mouku, vyhloubíme důlek, vsypeme droždí a lžičku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát - droždí zpění. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkovou tresť, sůl, koření, vejce a máslo. Vařečkou nebo hnětačem zpracováváme 5 minut dohladka. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a zapracujeme do něj kandovanou kůru, rozinky a mleté mandle. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
- Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 30x25cm. Z jedné delší strany přeložíme ke středu, potom přeložíme z druhé strany přes první překlad a zlehka podélně přimáčkneme, aby vznikl tvar štóly.
- Štólu položíme na plech a necháme znovu kynout, až zdvojnásobí objem.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Po upečení a vychladnutí štólu silně poprášíme moučkovým cukrem.