Německá štóla

Německá štóla - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 60 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Droždí sušené 7 g
Kandovaná citronová kůra 200 g
Koření perníkové 0.5 kávová lžička
Mandle mleté 100 g
Máslo čerstvé 175 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Rozinky tmavé 300 g
Rum 100 ml
Sůl 1 špetka
Tresť vanilková 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozinky předem namočíme do rumu.
  2. Do mísy vsypeme mouku, vyhloubíme důlek, vsypeme droždí a lžičku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát - droždí zpění. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkovou tresť, sůl, koření, vejce a máslo. Vařečkou nebo hnětačem zpracováváme 5 minut dohladka. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a zapracujeme do něj kandovanou kůru, rozinky a mleté mandle. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 30x25cm. Z jedné delší strany přeložíme ke středu, potom přeložíme z druhé strany přes první překlad a zlehka podélně přimáčkneme, aby vznikl tvar štóly.
  4. Štólu položíme na plech a necháme znovu kynout, až zdvojnásobí objem.
  5. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Po upečení a vychladnutí štólu silně poprášíme moučkovým cukrem.